• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A munkavállaló a munkáltatónál az Mt. szerinti vezető állású munkavállalónak minősül. Munkaszerződése tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely szerint ha szabadságra megy, helyettesről köteles gondoskodni. A munkavállaló elutazik egy hétre sielni, ezt megelőzően a munkaszerződsében foglalt előírások szerint egy másik vezető állású munkavállalóval történő egyeztetést követően, őt jelőli ki helyetteseként. A munkavállaló szabadságának első napján a helyettesként ijelölt munkavállaló el is látja a helyetteítést, azonban ezt követőne  a helyettes munkavállaló betegállományba kerül, ennek következtében a munkáltató nem kerül sor wegy projektmegbeszélésen. Ennek következtében a munkáltató elesik egy megrendeléstől. kimarad egy beruházásból.

A munkavállaló visszatér a szabadságáról, és azzal szembesül, hogy a muznkáltatótól kap egy megrövás elnevezésű dokumentumot, amely szerint amennyiben előfordul hasonló eset, munkaviszonya megszüntetésre fog kerülni. Továbbá a munkáltató javadalmazási szabályzata szerint a javadalmazás priumcsökkentő, így a munkavállaló priuma 10 %-kal csökkentésre kerül.

Munkavállaló felperesként a Bírósághoz fordul a megróvás hatályon kivüli helyezése, illetve a 10 %-os ki nem fizetett prémium megfizetését kéri a munkáltató alperestől.

Az Önök véleménye szerint jogszerű vagy nem a joghátrány?
(220 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A vezetői pozícióban álló munkavállalók esetében az Mt. lehetőséget biztosít a törvényi kereteken túlmutató megállapodásokra, amelyek érintik többek között a munkarend, helyettesítés és felelősségvállalás kérdéseit. A munkavállaló által megvalósított helyettesítés, amely a helyettes munkavállaló betegsége következtében nem teljesült, összetett jogi kérdéseket vet fel, különösen a felelősség mértékével kapcsolatban.

A munkáltató által kivetett szankciók, mint a megróvás és a prémium csökkentése, csak abban az esetben tekinthetők jogosnak, ha ezek összhangban állnak a munkaszerződésben és a munkáltatói szabályzatban foglaltakkal. A munkavállaló által tett intézkedések, mint a helyettes kijelölése, és annak a munkavállaló kontrollján kívüli okok miatti hiúsulása esetén a felelősség és a szankciók mértéke vitatható lehet.

 

A felek közötti jogvita eldöntése a bíróság feladata lesz, az Mt., a munkaszerződés és a munkáltatói szabályzat releváns rendelkezéseinek alapos vizsgálatát követően

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...