• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A munkavállaló és a munkáltató között 2011. április 17 jött létre munkaviszony. A munkavállaló 2016 elején első gyermeke születésekor fizetés nélküli szabadságra ment. Visszatérésekor közös megegyezéssel módosították a munkaszerződést napi 4 órás heti 20 órás részmunkaidős foglalkoztatásra. A munkavállaló kisfia is megszületett, majd egy éb távollét után folytatta munkaviszonyát napi 4 órában.

Utána a munkáltató a munkavállalónak vállalkozási szerződést ajánlott, amit a munkavállaló elfogadott. Ezt követően napi 4 órában végzett munkát a munkavállaló a munkáltatónál. A kész termékek bemutatásánál a mindig a munkáltató irodáját vette igénybe.

A munkáltatónál munkaügyi ellenőrzés tartottak, ahol a munkavállaló munkaviszonyát is ellenőrizték.

Önök véleménye szerint milyen határozat születik a munkaügyi ellenőrzés lezárásánál?
(220 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Foglalkoztatónak azon kötelessége, hogy a munkavégzésről szóló tényeket és körülményeket kellően dokumentálja és igazolja, különösen akkor, ha a végzett munka nem tartozik hagyományos munkaszerződések vagy ellenérték nélküli munkavégzés keretei közé. A munkavállaló és a munkáltató közötti vállalkozási szerződés értelmezése és tartalma kiemelten fontos ebben az összefüggésben. A vállalkozási szerződések jogi szabályozását a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) határozza meg. A vállalkozási szerződés egy olyan típusú megállapodás, ahol a vállalkozó az eredmény elérésére köteles, míg a megrendelő az elért eredményt veszi át és díjazza azt. A vállalkozónak számos feladatot kell ellátnia, ideértve a teljesítés szervezését, anyagok beszerzését, tájékoztatást és figyelmeztetést, valamint magának az eredménynek a létrehozását és átadását. Továbbá, a vállalkozó köteles betartani a megrendelő utasításait is, elsősorban a minőségi követelményeket, nem pedig a munkavégzés szervezését tekintve, mivel a szakértelem az ő feladatkörébe tartozik.

Az ellenőrzés folyamán a hatóságok valószínűleg gondosan megvizsgálják a vállalkozási szerződés tartalmát és azt, hogy a benne foglaltak összhangban vannak-e a valós munkavégzés körülményeivel. A Munkaügyi és munkavédelmi felügyeletnek szükség esetén jogukban áll vizsgálni a dokumentációkat és bizonyítékokat, hogy megbizonyosodjanak a munkavégzés valós természetéről és a jogszabályoknak való megfelelésről. Munkával kapcsolatos ügyek - Munkavédelmi és munkaügyi felügyelethez kapcsolódó ügyek - Munkaügyi felügyelet - Közérdekű bejelentések, panaszok (kormanyhivatal.hu) Itt részletes leírást talál az eljárás menetéről.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

  

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal

(51,1e pont) által
által szerkesztett
...