• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A munkavállaló az egész Kárpát-mendencében terjesztett, több ezres előfizetői táborral rendelkeő autós magazint kiadó cégnél helyezkedett el. Munkaköre szerint az előfizetők adatainak modósítást, kezelését, az előfizetésék meghosszabbítását kellett intéznie, illetve a munkáltató által működtettet webshopba érkező panaszokkal kellett foglalkoznia.

A mun kaszerződésben a felek négyhetes próbaidőben állapodtak meg. Ez az időtartam a munkáltató egy hetes betanító programját és a rá következő három hetet foglalta magában. A munkavállaló a betanított kiváló megfelelt minősítéssel végezte el, a második hét szerdáján mgis azonnali hatállyal megszntette munkaviszonyát. A megszüntető nyilatkozat indokolást nem tartalmazott, ám a munkáltató szóban elismerte a munkavállaló alkalmasságát, de hivatkozott a vállalt vezetés döntésére, mely szerint jobban illeszkedik  a szelíd motoros cég image-hoz, ha az ügyfélszolgálaton férfi munkatárfsak dolgoznak.

Fordult-e munkvállaló a bírósághoz, kérve a munkáltató megszünetető nyilatkozata jogellenességének, megállapítását, és az ilyenkor érvényesíthető anyagi követelések megiítélését?
(220 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Munka Törvénykönyve alapján a próbaidő alatt a munkaviszony bármelyik fél részéről indokolás nélkül azonnali hatállyal megszüntethető. Ez azt jelenti, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló jogosult arra, hogy a próbaidő alatt megszakítsa a munkaviszonyt indoklás nélkül. A felmondást mindig írásban kell közölni a másik féllel, és ezt személyesen kell megtenni.

 

Azonban fontos megjegyezni, hogy ha a felmondásban mégis szerepel valamilyen indok, akkor az indoknak meg kell felelnie a törvényi követelményeknek. Az indoknak nem lehet diszkriminatív, sértő vagy megalázó jellegű. Ha az indok nem felel meg ezeknek a követelményeknek, akkor a felmondás jogellenes lehet. Bírósághoz tud fordulni, de bizonyítani kell hogy meg lett indokolva az azonali hatályú felmondás.

 üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal. 

 

(51,1e pont) által
...