• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözletem!

Társasházunkban felújítás történt. A felújítás részeként, az általános kötelező munkákon kívül voltak olyan tételek, amiket opcionálisan pluszban lehetett megrendelni. A kivitelező cég olyan munkát is elvégzett tévedésből a távollétemben, amit én nem rendeltem meg. A lebonyolító cég, és a közös képviselő viszont a havi közös költség összegébe belevette ezt a meg nem rendelt tételt is. Mivel véleményem szerint teljesen jogtalan a követelésük, így ezért a munkáért fizetni nem szeretnék. Gondolkoztam azon is, hogy a fizetést mindaddig felfüggesztem, amíg ez nem tisztázódik. Igazából örülnék neki, ha ők próbálnák meg jogi útra terelni a követelésüket. Viszont ez a tétel csak egy rész, természetesen benne van a szemétszállításon, takarításon át rengeteg dolog még a közös költségben. A kérdésem igazából az lenne, hogy milyen szervezethez lehet fordulni, egyáltalán milyen irányban érdemes elindulni. Hiszen ez egyfelől társasházi kérdés is. Másfelől egy vállalkozó ezt egy teljesített munkának gondolta, amit mások pedig követelnek rajtam.

Válaszukat előre is köszönöm!
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A társasházi felújításokkal kapcsolatban a következő lényeges jogi szempontok veendők figyelembe:

  1. A felújítás költségeit alapesetben a tulajdoni hányadok arányában kell megosztani a tulajdonosok között, hacsak a szervezeti és működési szabályzat eltérően nem rendelkezik.
  2. A szervezeti és működési szabályzat határozza meg a döntéshozatali eljárásrendet a felújításokról. Amennyiben a szabályzat nem tartalmaz erre vonatkozó rendelkezést, úgy a tulajdonosi közösség a közgyűlésen hozhat a felújításokkal kapcsolatos döntéseket.
  3. A közgyűlés kizárólagos hatáskörben dönt a közös tulajdonú épületrészek felújításáról. A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges a rendes gazdálkodás keretét meghaladó kiadások vállalásához.
  4. Amennyiben Ön nem rendelt meg felújítási munkálatokat, és az nem áll összhangban a vonatkozó szabályzattal, illetve közgyűlési határozatokkal, úgy jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésére, beleértve a költségek megfizetésének felfüggesztését is. Ez azonban jogvitához vezethet, így körültekintően mérlegelendő.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...