• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Lányom Angliában él,  volt férje, angol állampolgár, másfél éve nem fizet gyerektartást, Birósági végzés van, de a behajtó cég nem tudja behajtani. Márciusban adták ki a biróságivégzést. Mit tehetünk?

Köszönettel: Gy. Edit
(160 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Gy. Edit,

A helyzet megoldásához több lehetőség is áll rendelkezésre, különösen, ha figyelembe vesszük a nemzetközi jogi kereteket és az Egyesült Királyságra vonatkozó specifikus eljárásokat.

Először is, fontos tudni, hogy az Egyesült Királyság részese a Gyermektartásdíj Nemzetközi Visszanyeréséről szóló Hágai Egyezménynek, ami lehetővé teszi a bírósági döntések nemzetközi érvényesítését, beleértve a gyermektartásdíj behajtását is. Ez az egyezmény lehetővé teszi a tagállamok közötti együttműködést a gyermektartási kötelezettségek határokon átnyúló érvényesítése érdekében

Másodszor, az Egyesült Királyságban specifikus eljárások vannak érvényben a külföldön élő szülőktől való gyermektartás behajtására. Ha a gyermek és a fő gondozást ellátó szülő az Egyesült Királyságban él, de a tartásdíjat fizetni köteles szülő külföldön él, a Child Maintenance Service nem tud új igényt kezelni, de vannak kivételes esetek, amikor segíthetnek. Ha már van egy bírósági döntés, amelyet nem tartanak be, érdemes bírósághoz fordulni az úgynevezett 'enforcement action', azaz végrehajtási eljárás kezdeményezésére. A bíróság képes lehet intézkedni a gyermektartás behajtása érdekében. Az Egyesült Királyság számos más országgal kötött kölcsönös jogsegély nyújtási megállapodásokat (REMO), amelyek lehetővé teszik az egyik ország bírósági döntéseinek más országokban történő érvényesítését​.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...