• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségület.

A munkáltatóm hosszú évek óta évente kb 15 alkalommal kötelez a hétvégi leltárak előkészítésére, túlmunka végzésre. Ezért semmilyen kompenzálást nem kapok.

Ez azt jelenti, pénteken 10 órától kb. szombat hajnali 2-4 óráig a lakásomból leltárnaplókat készítek .

A túlóra hivatalosan nincs elrendelve, de vezetői e-mail érkezik róla, hogy a leltár "IT támogatását" Én végzem. Továbbá az ügyviteli rendszer logolja, hogy munkaidőn túl dolgoztam.

Kérdéseim az alábbiak:

A cég kötelezhető a túlóra kifizetésére?

"Elmaradt túlóra kifizetése okkal" kezdeményezhetem a felmondásom? Ez megállja a helyét egy munkaügyi perben?

Köszönöm válaszukat.
(140 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Kérdező!

A leírt helyzet alapján munkajogi szempontból az alábbi elemzést nyújtom:

    1. A Munka Törvénykönyve szabályozása szerint (a továbbiakban: Mt.), a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók évente maximum 250 óra túlórát végezhetnek. Ez a mennyiség kollektív szerződés esetén kibővíthető 50 órával, azaz összesen évi 300 órára

    2. Munkaidő-beosztás közlése: Az Mt. előírja, hogy a munkáltató köteles a munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, írásban közölni a munkavállalókkal. Amennyiben ez a közlés elmarad, a legutolsó közölt munkaidő-beosztás az irányadó.

    3. Önként vállalt túlmunka: Az Mt. szerint a munkavállalók az évi 250 óra rendkívüli munkaidőn felül további 150 óra önként vállalt túlmunkát vállalhatnak, amelyet írásban kell rögzíteni a munkáltató és a munkavállaló között (lásd Mt. 109. § (2) bekezdés).

Ezek alapján, ha a munkáltatója nem biztosítja a túlóráért járó kompenzációt, vagy ha a túlórát a törvényi korlátokon felül rendeli el, akkor az Mt. rendelkezéseinek megsértését valósíthatja meg. Amennyiben a munkaidő-beosztást nem közölték Önnel előre írásban, vagy ha a túlóra mennyisége meghaladja a törvényileg megengedett kereteket, és ezért kompenzációt nem kap, akkor ez alapot adhat a munkáltatóval szembeni jogi lépések megindítására.

Üdvözlettel,

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(51,1e pont) által
...