• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi probléma miatt kérem segítségület.

Bontóper során megállapodtunk, hogy a tartásdíj fizetési kötelezettségemnek vagyontárgy (ingatlan tulajdonrész) egyszeri juttatásával tettem eleget. 

A bíróság a megállapodást jóváhagyta. 

A megállapodásban szerepel, hogy az ingatlan tulajdonrészem a gyermekek 25. éves koráig fedezi a tartásdíjat, így feleségem nevére írattam az ingatlant. 

Az egyik gyermekem 20 évesen nem tanul tovább, munkát vállal. Továbbá gyámügyi eljárás során 

jegyzőkönyveztette, hogy nem kívánja velem a kapcsolatot tartani. 

Úgy gondolom feleségem vagyonszerzésének jogalapja a tartásdíjfizetés megváltása. Mivel gyermekem 20 évesen munkát vállal, nincs jogalapja a gyermek 25. éves koráig megváltott gyerektartásnak.

Feleségemtől "jogalap nélküli vagyonszerzés" címen visszaperelhető a fennmaradó gyermektartás összege? (kb. 5 éves időszakra)

Másodlagos kérdés: ha a gyermek nem tartja szülővel a kapcsolatot, "érdemtelenné válik a tartásdíjra"?

Köszönöm válaszukat.

(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Ptk. 4:210. § (1) bekezdése értelmében, ha a tartás alapjául szolgáló körülményekben olyan lényeges változás következett be, hogy a változatlan tartás teljesítése az egyik fél jogos érdekét sértené, akkor lehet kérni a tartás mértékének vagy teljesítési módjának módosítását.

Mivel az Ön egyik gyermeke már nagykorú és munkát vállalt és nem tanul tovább, így érvelhetne azzal, hogy tartásra már nem szorul rá, ezáltal a további "előre megváltott" tartásdíj sérti az Ön jogos érdekét. 

A Ptk 4:211. § (2) bekezdés alapján pedig a kötelezett, azaz Ön kérheti a tartás megszüntetését, ha a körülmények megváltozása folytán az eredeti kötelezettség alapfeltételei már nem állnak fodában.

Ezért érdemes lenne a bíróságon kezdeményeznie a tartás mértékének vagy szolgáltatási módjának megváltoztatását, adott esetben teljes megszüntetését.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...