• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jogosan jár el a munkáltatóm, ha a novemberi szülési szabadság megkezdését követően, december 15-én hoz egy belső szmsz-t arra vonatkozólag, hogy az aznap aktív munkaviszonyban lévő dolgozókat illeti csak meg a járandóság-így megvonva részemről a béren kívüli juttatást.

További kérdésem, hogy mivel a szülési szabadság első hat hónapja munkában töltött időnek számít-ezért erre részarányosan jár(na)?Illetve a munkába állás évében (amikor a felhalmozódott szabadságokat töltöttem)?

Köszönöm
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező,

A munkáltató által bevezetett belső szabályzat, amely szerint kizárólag az adott napon aktív munkaviszonyban álló munkavállalók részesülnek béren kívüli juttatásokban, jogilag megengedett lehet, figyelembe véve a Munka Törvénykönyvének (Mt.) releváns rendelkezéseit. Kiemelendő, hogy az Mt. 127.§ (5) bekezdése értelmében a szülési szabadság időtartama – munkavégzéshez közvetlenül kapcsolódó jogosultságok kivételével – munkában töltött időként számít.

Ez azt jelenti, hogy a szülési szabadságon lévő munkavállalók egyes béren kívüli juttatásokban részesülhetnek, mint például az Erzsébet-utalvány, azonban a munkavégzéshez közvetlenül kapcsolódó juttatások, mint például a munkába járáshoz kapcsolódó bérlet vagy munkavégzéshez szükséges ruhapénz, nem kötelezően biztosítottak számukra.

Fontos hangsúlyozni, hogy a munkáltató által meghatározott általános korlátozás, amely szerint bizonyos ideig távol lévő munkavállalók nem részesülnek juttatásban, nem minősül diszkriminációnak, feltéve, hogy ez a megkülönböztetés nem az anyaságra vagy a gyermekvállalás tényére tekintettel állapított meg hátrányos megkülönböztetést.

A szülési szabadság alatt járó terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) folyósítása továbbra is biztosított, amely időszakot fizetés nélküli szabadságnak tekintenek. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a munkavállaló a szülési szabadság alatt részleges keresetet kap, ebben az esetben a TGYÁS az elmaradt kereset kiegészítésére szolgál.

Összegzésül, a munkáltató által december 15-én bevezetett belső szabályzat, mely szerint csak azon a napon aktív munkaviszonyban álló munkavállalókat illeti meg a béren kívüli juttatás, jogilag elfogadható lehet. Azonban bizonyos béren kívüli juttatások, mint az SZÉP kártya jutattás, a szülési szabadság ideje alatt is járnak.

(51,1e pont) által
...