• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jó napot kívánok!

Érdeklődnék hogy abban az esetben jár e a végkielégítés ha az táppénzzel kapcsolatos. Legyen szó arról például ha a személy többet megy táppénzre, aminek kapcsán igazolni tudja hogy nem táppénzcsalásról hanem valós egészségügyi problémáról van szó.

Válaszukat előre köszönöm szépen!
(170 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

 

A végkielégítés és a táppénz kapcsolatát illetően a magyar jogszabályok alapján több fontos tényezőt kell figyelembe venni. A Munka Törvénykönyvének 2012. évi I. törvény (Mt.) 77. § (1) bekezdése alapján a munkavállaló jogosult végkielégítésre, ha a munkaviszonya a munkáltató általi felmondás, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, vagy egyéb jogszabályban meghatározott ok miatt szűnik meg.

 

A végkielégítésre való jogosultság egyik feltétele, hogy a munkavállaló a munkáltatónál meghatározott ideig dolgozzon a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában. Fontos megjegyezni, hogy ha a munkavállaló hosszabb ideig tartó táppénzen van, ami meghaladja a 30 napot, akkor ezt az időszakot nem lehet figyelembe venni a végkielégítés jogosultságának szempontjából.

 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ha valaki gyakran van táppénzen, az automatikusan indokolja a munkaviszony megszüntetését vagy a végkielégítés megvonását. Ha a munkavállaló igazolni tudja, hogy egészségügyi problémái valósak és nincs szó táppénzcsalásról, akkor a munkáltató nem vonhatja meg a végkielégítést.

 

Az is fontos, hogy ha egy munkavállaló egészségügyi okok miatt nem képes ellátni a munkakörét, és ezt orvosi véleménnyel is alátámasztják, akkor a munkáltató jogszerűen felmondhat neki. Ilyen esetben a munkavállaló továbbra is jogosult lehet a végkielégítésre, feltéve, hogy a munkaviszony megszüntetésének okai kapcsolódnak a munkáltató működéséhez vagy a munkavállaló egészségi állapotához.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal

(51,1e pont) által
...