• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Válaszoló Ügyvéd!

Édesanyánk hagyatéki tárgyalásán az élettársa beadott a közjegyzőnek egy hagyatéki hitelezői igényt, miszerint ő tartotta el az édesanyánkat 2014-2022-ig és ezért 4,5 millió forintot követel tőlünk,akik nem vagyunk a gyerekei, de a saját gyerekétől ezt nem követeli.

Édesanyámat sem ápolni, sem kiszolgálni nem kellett,mert a halála pillanatáig dolgozott a vállalkozásukban is és a háztartást is vezette ( mosott,főzött,takarított,stb.) aktívan.

Az élettársa azzal érvel,hogy ő többet keresett, mint amennyi az édesanyánk nyugdíja volt.

Azt szeretném kérdezni, hogy jogos-e ez a követelés, ill. ezt csak a bíróságon tudjuk megtámadni vagy a közjegyző is elutasíthatja az igényét.

A hagyatéki tárgyalást elnapolták és beidézték édesanyám élettársát is.

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Bné Gyöngyi
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt kérdező !

 

Az édesanyja élettársa által benyújtott hagyatéki hitelezői igény bonyolult jogi kérdéseket vet fel, és az igény jogosságának megítélése több tényezőtől függ. A hagyatéki eljárás során a közjegyző vagy a bíróság hivatott eldönteni a hitelezői igények jogosságát.

Az igény jogalapját az élettársa szükségesnek tartja azért, mert ő tartotta el édesanyját egy meghatározott időszak alatt. A közjegyző vagy a bíróság fogja ezt vizsgálni. A közjegyző fogja ezt vizsgálni a hagyatéki tárgyaláson és meghatározza, hogy az igény jogos-e.

Az édesanyja élettársa meg fogja kapni a lehetőséget arra, hogy a hagyatéki tárgyaláson elmondja az igényének alapját és érveit.

Ha az örökösök vitatják az igény jogosságát, akkor a közjegyző vagy a bíróság dönt majd az ügyben. Ha az igényt elutasítják, vagy ha az élettársa nem ért egyet az elutasítással, akkor peres úton is megpróbálhatják érvényesíteni az igényüket. Ebben az esetben a bíróság fogja meghatározni az igény jogosságát.

Az édesanyja élettársa által benyújtott igény jogosságának megítélése tehát a hagyatéki eljárás során a közjegyző és/vagy a bíróság feladata. 

 

Üdvözlettel:

 

a PROKATOR-NET jogi csapata

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...