• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
(130 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

 

Tisztelt Kérdező!

 

A felvetett problémára a Polgári Törvénykönyvben találhatunk szabályozást. Eszerint különbséget kell tennünk jóhiszemű és rosszhiszemű túlépítés között.

 

Jóhiszemű túlépítés esetén Ön, mint a szomszédos telek tulajdonosa több lehetőség közül választhat:

 

Követelheti, hogy a túlépítő fizessen Önnek kártalanítást a beépített rész használatáért és az Ön telkén keletkezett értékcsökkenésért.

Ha a telek megosztható, követelheti, hogy a túlépítő vásárolja meg a beépített részt.

Követelheti az egész telek megvásárlását a túlépítőtől, ha a megmaradó rész használhatatlanná válik, vagy ha a telekkel kapcsolatos jogok gyakorlása lehetetlenné vagy aránytalanul költségessé válik a túlépítés miatt.

A bíróság az Ön által választott megoldás helyett a fentiek közül másikat is alkalmazhat, de nem olyat, amit Ön kifejezetten elutasít.

 

Rosszhiszemű túlépítés esetén vizsgálni kell, hogy a tiltakozásra volt-e lehetőség időben, mielőtt a visszaállítás aránytalan kárt okozott volna. Ha igen, akkor követelheti az épület lebontását, illetve azt, hogy a túlépítő adja át Önnek saját telkét és az épületet, a telek és épület értékének megfizetése ellenében. Emellett itt is alkalmazhatók a jóhiszemű túlépítés szabályai, az Ön választása szerint. A lebontás és helyreállítás költségei a túlépítőt terhelik

Üdvözlettel:


a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...