• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlet.

2020-ban kötöttem édesapámmal egy eltartási szerződést, hogy a további két gyermeke ne kapjon az örökség egy részéből, az ingatlanból. Én akkor még nem voltam kereső személy, iskolába jártam. A szerződésben benne van, hogy át kell írni a közműveket két héten belül ami nem történt meg. (Édesapám azóta is halogatja az átírást.) Benne van a szerződésben továbbá, hogy 130.000 Ft-ot adjak oda neki havonta, kétszer vigyem el őt nyaralni egy évben és a nagyobb bevásárlásokat én intézzem.

2023 januárjátol kezdtük el teljesíteni a feltételeket (2021.novemberében álltam munkába, édesapám kívánságára kezdtük el még csak most teljesíteni a feltételeket), kivéve a közmű átiratást. Ha idéntől kezdtem el teljesíteni a pontokat és a közmű is csak idén lesz átiratva lehet belőle probléma? Megoldható még valahogy a mostani szerződés érvényesítése vagy érdemes lenne egy új szerződést irni? Mit javasolnak?

Válaszokat előre is köszönöm!
(120 pont) által a(z) Szerződések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az Ön kérdésének részletes áttekintése alapján álláspontom szerint nem áll fenn akadálya a szerződés teljesítésének, továbbá lehetősége van szerződés módosítására is, amennyiben ezt szükségesnek ítéli. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírásai szerint a szerződéses feltételek módosítása kizárólag a szerződő felek közötti egyeztetés eredményeképpen lehetséges. Ezt a Ptk. 6:191. §-a is megerősíti, kimondva, hogy a felek megállapodása alapján módosíthatják a szerződés tartalmát vagy annak kötelezettségvállalásainak jogcímét. Fontos megjegyezni, hogy a módosítás nem érinti a szerződésnek azon részeit, amelyekre a változtatások nem vonatkoznak. A szerződés keretein belüli kötelezettségek biztosítékaként szolgáló zálogjog és a kezesség is változatlanul érvényes marad, azonban a zálogkötelezett és a kezes pozíciója a hozzájárulásuk nélkül nem válik terhesebbé. A szerződés módosításának folyamatára a szerződéskötésre vonatkozó jogszabályi előírásokat kell alkalmazni. Továbbá, egy szerződés tartalmát az érintett fél egyoldalúan is módosíthatja, amennyiben a szerződés ezt lehetővé teszi, vagy törvény ad rá felhatalmazást.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...