• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm! 17 éves nevelt nagyfiam szeretne lemondani az apai öröklés jogáról a két kisebb tesói (1.5 és 3 éves) javára. kb 500000 Ft plusz hitel ( kb 800000Ft). Gyámhivatali engedélyre van szükségünk, megadják az ehhez szükséges engedélyt, úgy hogy a törvényesképviselő és a majdnem nagykorú gyermek ezt kéri?

Köszönöm!
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves kérdező!

A Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) a 7:7. §-ában Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben – egészben vagy részben – lemondhat az öröklésről. . A Ptk. kiemeli, hogy kiskorúak esetében – azaz olyan személyek esetében, akik a tizennyolcadik életévüket még nem töltötték be – a gyámhatóság előzetes engedélye szükséges a lemondáshoz, amennyiben az érinti a kiskorú vagyoni érdekeit. Ezt a szabályozást a Ptk. 2:12. §-a és a 2:15. §-a is szabályozzák, amelyek a kiskorúak vagyoni érdekeinek védelmét szolgálják.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...