• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt ügyvéd Úr/hölgy!

Részletre vásároltunk egy házat még van belőle egy kevés fizetni való de idő közben a tulaj meghalt.

Ilyenkor mi a teendő?
(160 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön által felvázolt helyzetben, amikor egy részletre vásárolt ingatlan tulajdonosának halála következik be, a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezései szerint az elhunyt személy vagyona, beleértve az ingatlanokat is, az örököseihez száll át (Ptk. 7:1. §). Ennek értelmében az ingatlanra vonatkozó részletfizetési kötelezettség is az örökösekre száll, akik az elhunyt jogutódai lesznek.

Először is, fontos lépés a hagyatéki eljárás megindítása, amely során hivatalosan is tisztázódik, hogy ki(k) az örökös(ök), és milyen vagyontárgyak, kötelezettségek tartoznak a hagyatékhoz. A hagyatéki eljárásban a hagyatéki tartozások, így a fennmaradó részletfizetési kötelezettség is kezelésre kerül (Ptk. 7:94. §).

Az ingatlanra vonatkozó tulajdonjogi igényeket, így az Önök tulajdonjogi igényét is, be kell jelenteni a hagyatéki eljárás során. Amennyiben az elhunyt tulajdonában álló ingatlanra vonatkozóan tulajdonjogi igényük van(részletre vett ingatlan), amit még nem jegyeztek be, ezt az igényt jelezni kell a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző felé.

A további részletek, így a fennmaradó részletfizetések összege és azok teljesítésének módja, a hagyatéki eljárás során kerülnek meghatározásra, figyelembe véve az örökösök és az elhunyt között fennállt szerződéses jogviszonyokat.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...