• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Cím!

A szomszéd és a mi telkünkön áll egybeépítve  egy 4 kocsi beállós faépítményű garázs/tároló. A garázs 3 beállója a mi telkünkön van, 1 beálló a szomszéd telkén, amit kerítés választ el egymástól.

Szeretnénk elbontani a tárolók telkünkön lévő részeit, viszont a szomszéd nem akarja elbontani az ő részét. Ebben az esetben nekünk ezt úgy kell megtennünk, hogy a szomszéd tárolója ne sérüljön, vagy ha sérülne, abban az esetben nekünk kell állni a javítás költségeit? Mivel egybe van építve az egész nehéz lesz úgy elbontani, hogy a szomszéd területén lévő része ne sérüljön ezért kérdezem. Illetve szeretném megtudni, hogy mi a szabály ilyen esetben.

Köszönettel.
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Polgári Jogi Segítő

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvetett helyzetben a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 5:25. § (1) és (2) bekezdései releváns iránymutatásokat nyújtanak. Ezek a rendelkezések kitérnek a szomszédos telek igénybevételére, különös tekintettel a közérdekű munkálatok elvégzésére, állatok befogására, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtésére, az ágak és gyökerek eltávolítására, valamint egyéb fontos okok miatti földhasználatra.

Amikor a tárolók elbontását tervezi, fontos figyelembe vennie, hogy:

  1. Szomszédos telek igénybevétele: Amennyiben az elbontáshoz szükséges a szomszédos telek igénybevétele, akkor a Ptk. alapján, kártalanítás ellenében, köteles lehet a földjére való belépést megengedni. Ez különösen akkor releváns, ha a bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok miatt szükséges a szomszéd területének használata.

  2. Kármentesítés: Az elbontás során a legnagyobb gondossággal kell eljárni annak érdekében, hogy a szomszéd tulajdonában lévő rész ne sérüljön. Amennyiben mégis károsodás történik, a javítás költségei Önt terhelik.

A fenti szabályok betartása mellett, ha az elbontási folyamat során szükséges a szomszéd tulajdonának igénybevétele, vagy ha az elbontás kárt okoz a szomszéd ingatlanában, kötelezettsége van a károk megtérítésére.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...