• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Gyerek elhelyezési pernél lemondhat az apa a jogairól kisfiam két hónapos nem keresi nem támogatja semmivel. Köztünk rossz a viszony egyáltalán nem lehet vele megegyezni folyamatosan fenyeget engem és a családomat.
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A magyar jogrendszer keretein belül az apa ténylegesen lemondhat a szülői felügyeleti jogáról, de fontos megjegyezni, hogy a szülői jogok szélesebb körűek, mint csupán a felügyeleti jogok, és ezek közül egyesekről nem lehetséges egyszerűen lemondani. A szülői jogok magukban foglalják a gyermek nevelésével, gondozásával, vagyoni képviseletével kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, valamint a gyermekkel való kapcsolattartás jogát is.

A szülői felügyeleti jog gyakorlásáról való lemondás – amely elsősorban a gyermek nevelésével, gondozásával és vagyoni ügyeinek kapcsolatos döntések meghozatalát jelenti – megvalósítható bírósági úton, a gyermek érdekeinek figyelembevételével.

A jogrendszer azonban nem teszi lehetővé, hogy egy szülő teljes mértékben és feltétel nélkül lemondjon minden szülői jogáról és kötelezettségéről, például a gyermektartásdíj fizetésével kapcsolatos kötelezettségről. A szülők, így az apa is, felelősek a gyermek testi és lelki jólétéért, valamint annak biztosításáért, hogy a gyermek megfelelő ellátásban és nevelésben részesüljön.

Összefoglalva, az apa lemondhat a szülői felügyeleti jogáról a gyermek elhelyezésével kapcsolatos ügyekben, de a szülői jogok teljes körű lemondása, különösen a gyermekkel kapcsolatos alapvető kötelezettségek tekintetében, nem lehetséges. A gyermek érdekei mindig elsődleges szempontot képeznek a szülői jogok és kötelezettségek meghatározásakor.

.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...