• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A második gyermekem is elveheti (autómatikusan), ha az elsőt is elvette?
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvetett helyzettel kapcsolatban a jogi keretek tisztázása céljából fontos kiemelni a 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet releváns rendelkezéseit, amelyek a gyámhatóság eljárásának megindítását szabályozzák.

A rendelet 8. § (1) bekezdése értelmében a gyámhatóság – amennyiben jogszabály külön nem rendelkezik – hivatalból jogosult az eljárást megindítani vagy azt folytatni az illetékességi körébe tartozó ügyekben. Továbbá, a (2) bekezdés alapján a gyámhatóság hivatalból eljárhat, és megindíthatja az eljárást abban az esetben is, ha a gyermek veszélyeztetettsége esetén a család- és gyermekjóléti szolgálat, a család- és gyermekjóléti központ, vagy a Gyermekvédelmi törvény 17. §-ának (1) bekezdésében meghatározott szerv vagy személy ezt kezdeményezi.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyámhatósági eljárás során a gyermek védelme az elsődleges szempont. Amennyiben a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása vagy egyéb súlyos veszélyeztető ok fennáll, a gyámhatóság köteles haladéktalanul, a környezettanulmány elkészítését követően, soron kívül megtenni a szükséges intézkedéseket a gyermek védelme érdekében.

A gyámhatóság döntéseinek alapja tehát minden esetben a gyermek legfőbb érdeke, amelyet a gyámhatóság a rendelkezésre álló információk és a helyzet alapos értékelése alapján határoz meg. E tekintetben, ha az Ön második gyermekének helyzete kapcsán a gyermek érdekeit sértő körülmények állnak fenn, a gyámhatóság az előző esethez hasonlóan eljárhat. Azonban minden eset egyedi és különálló megítélést igényel, figyelembe véve az aktuális családi és életkörülményeket, valamint a gyermek jelenlegi és jövőbeli jólétét.

Összegzésképpen, a gyámhatóság eljárásának megindítása nem automatikusan következik be egy korábbi eset alapján, hanem minden egyes helyzetet külön értékelnek, a gyermek legmagasabb érdekeinek figyelembevételével

J

Tisztelettel,

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...