• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Az első gyermekem elvette a gyámügyes elhanyagolt lakás körülmények miatt. Illetve azért, mert én kórházba kerültem és ott nem tudták biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy velem lehessen az egy hónapig tartó kezelésem alatt. Az apuka meg sajnos nem vallotta magáénak az akkor féléves csecsemőt és összeházasodva se voltunk.

Tehát ha az első gyermekemet elvették és nem kaptam még vissza, akkor a másodikat is autómatikusan el fogják venni?
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvetett helyzettel kapcsolatban a jogi keretek tisztázása céljából fontos kiemelni a 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet releváns rendelkezéseit, amelyek a gyámhatóság eljárásának megindítását szabályozzák.

A rendelet 8. § (1) bekezdése értelmében a gyámhatóság – amennyiben jogszabály külön nem rendelkezik – hivatalból jogosult az eljárást megindítani vagy azt folytatni az illetékességi körébe tartozó ügyekben. Továbbá, a (2) bekezdés alapján a gyámhatóság hivatalból eljárhat, és megindíthatja az eljárást abban az esetben is, ha a gyermek veszélyeztetettsége esetén a család- és gyermekjóléti szolgálat, a család- és gyermekjóléti központ, vagy a Gyermekvédelmi törvény 17. §-ának (1) bekezdésében meghatározott szerv vagy személy ezt kezdeményezi.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyámhatósági eljárás során a gyermek védelme az elsődleges szempont. Amennyiben a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása vagy egyéb súlyos veszélyeztető ok fennáll, a gyámhatóság köteles haladéktalanul, a környezettanulmány elkészítését követően, soron kívül megtenni a szükséges intézkedéseket a gyermek védelme érdekében.

A gyámhatóság döntéseinek alapja tehát minden esetben a gyermek legfőbb érdeke, amelyet a gyámhatóság a rendelkezésre álló információk és a helyzet alapos értékelése alapján határoz meg. E tekintetben, ha az Ön második gyermekének helyzete kapcsán a gyermek érdekeit sértő körülmények állnak fenn, a gyámhatóság az előző esethez hasonlóan eljárhat. Azonban minden eset egyedi és különálló megítélést igényel, figyelembe véve az aktuális családi és életkörülményeket, valamint a gyermek jelenlegi és jövőbeli jólétét.

Összegzésképpen, a gyámhatóság eljárásának megindítása nem automatikusan következik be egy korábbi eset alapján, hanem minden egyes helyzetet külön értékelnek, a gyermek legmagasabb érdekeinek figyelembevételével

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
által szerkesztett
...