• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Udv!
Elnezest az ekezet nelkuli irasert es elore is koszonom a valaszt.
Nehai notlen, gyermektelen batyam vegrendelkezes mellett elhunyt. Vegrendelkezeseben csak a korabbi szuloi ingatlanban levo tulajdonjogat ruhazta at per teher es igeny mentesen, kizarolagosan az unokaoccsere.
Mi, a hatramaradt testverei a vegrendelkezes altal ki nem meritett vagyon tekinteteben a torveny szerint kertuk a hagyatek atadasat.

A leltar szerint a fenti ingatlan tulajdonreszen kivul (amit az unokaoccs kapott) 3 banki fedezetlen hitel tartozas maradt rank. Ezen adossagok a Hagyatekatado Vegzes alapjan kizarolag minket, a hatramaradt testvereket terheli.  
Amennyiben mi, hatramaradt testverek csak es kizarolag a 3 banki tartozast orokoltuk, mas ingo vagy ingatlan vagyont (keszpenzt, bankbetetet) nem, akkor a tartozast meg kell-e fizetnunk a hitelezo penzintezetek reszere a sajat vagyonunkbol, vagy jovedelmunkbol? A hagyatekatado vegzes 3 honapja keszult (mar nem fellebbezheto?)

Mi a testverek nem voltunk tisztaban azzal, hogy akar vissza is utasithattuk volna az orokseget - jelen esetben kizarolag csak tartozast. Ezek alapjan a Hitelezok behajthatjak rajtunk elhunyt testverunk tartozasait valamilyen modon vagy csak be kell mutatnunk a Hagyatekatado Vegzest ok pedig "leirjak" a tartozast?
 Koszonettel es udvozlettel,
Eva
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Éva,

Az Ön által felvetett kérdés az öröklési jog területén belül hagyatéki tartozások kezelésével kapcsolatos. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján az örökösök felelőssége a hagyatéki tartozásokért korlátozott, azaz csak a hagyaték erejéig terjed. Ez azt jelenti, hogy az örökösök – az Ön esetében a néhai bátyja testvérei – nem kötelesek a saját vagyonukból fedezni az elhunyt tartozásait, ha a hagyaték nem elegendő a tartozások kiegyenlítésére​​.

A Ptk. 7:96. § (1) szerint "Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel." Fontos megjegyezni, hogy ha a hagyatékból származó vagyontárgyak nem fedezik a tartozásokat, az örökösök nem kötelesek további személyes vagyonukból kiegyenlíteni a hiányt.

Amennyiben Önök, mint örökösök, úgy döntenek, hogy elfogadják a hagyatékot, csak az elhunyt által hátrahagyott vagyonelemek erejéig felelnek a tartozásokért. Ha a hagyaték értéke nem fedezi a tartozásokat, és Önök nem kívánnak személyes vagyonukból hozzájárulni, akkor a hitelezők nem követelhetik Önöktől a tartozás kiegyenlítését.

A hagyatéki eljárásban az örökösöknek lehetőségük van arra, hogy visszautasítsák az örökséget, ha úgy ítélik meg, hogy az több tartozást tartalmaz, mint vagyont. Ebben az esetben a tartozások nem szállnak át az örökösökre. Azonban, ha a hagyatékatadó végzés már jogerős, és az örökség elfogadásra került, az örökösöknek meg kell vizsgálniuk a lehetséges lépéseket a hitelezőkkel szembeni felelősségük korlátozása érdekében. Összefoglalva, az Önök helyzetében az örökösök – ebben az esetben a néhai bátyja testvérei – csak a hagyaték erejéig tartoznak felelősséggel az elhunyt tartozásaiért. Ha a hagyatékból származó vagyontárgyak értéke nem elegendő a tartozások fedezésére, nem kötelezhetőek a személyes vagyonukból való kiegyenlítésre, Fontos kiemelni, hogy a hagyatékból származó vagyontárgyak az Önök birtokában kell hogy legyenek a hitelezőkkel szembeni felelősségük korlátozása érdekében. Amennyiben a hagyatéki tárgyak nincsenek meg, és a hagyaték értéke nem elegendő a tartozások fedezésére, fennáll a kockázata annak, hogy személyes vagyonukból kell kiegyenlíteniük a hitelezői igényeket.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...