• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jó estét kívánok

Kérdésem az lenne hogy lányom most lesz márciusban 17 éves. Az iskolát már 16 éves kora előtt ott hagyta. Qz anyja most rajtam követel még több gyerektartast.  Úgy tudom ha nem jár iskolába nem vqgyok köteles tartasdijat fizetni.

Üdvözlettel: Zoltán
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Jó estét kívánok!

Az Ön által felvetett helyzetben fontos tisztázni a gyermektartásdíj fizetésével kapcsolatos jogi hátteret, különös tekintettel a gyermek iskoláztatásának és életkorának hatásaira. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján a szülők tartási kötelezettsége nem csupán a kiskorúság ideje alatt áll fenn, hanem bizonyos feltételek mellett a nagykorúvá válás után is fennmaradhat.

A Ptk. 4:213. § és 4:219. § szerint a rokontartás alapján a szülők kötelezettsége a kiskorú gyermek tartására, valamint a továbbtanuló nagykorú gyermek tartására is kiterjed. Ezen belül a Ptk. 4:214. § kimondja, hogy a rászorultság vélelme kiterjed azon gyermekre is, aki – legfeljebb 20 éves koráig – még középfokú iskolai tanulmányokat folytat. Ez azt jelenti, hogy ha a gyermek középfokú tanulmányait folytatja, a szülők tartási kötelezettsége alól a gyermek 20 éves koráig nem mentesülnek, függetlenül attól, hogy a gyermek még nem töltötte be a 18. életévét.

Az Ön esetében, ha lánya 16 éves korában abbahagyta az iskolát és jelenleg nem folytatja tanulmányait, a jogszabályok alapján elsődlegesen azt kell megvizsgálni, hogy fennáll-e a további tartási kötelezettség. Mivel a gyermek nem jár iskolába és nem folytatja tanulmányait, a Ptk. általános szabályai szerint, ha nincs más, a tartásra való jogosultságot megalapozó körülmény, a gyermek 18 éves korától kezdődően önállóan felelős saját eltartásáért, de addig a szülőnek a Ptk 4:214. § alapján Ön még köteles 18 éves korág gyermektartás fizetni. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 4:218. § (1) bekezdése alapján, ha a szülők között nincs megegyezés a gyermektartásdíjról, a bíróság határoz a gyermektartásdíj összegéről, figyelembe véve a gyermek indokolt szükségleteit, a szülők jövedelmi és vagyoni helyzetét, valamint azokat a gyerekeket is, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy a gyermek anyjának, ha több gyermektartásdíjat szeretne követelni, ezt csak a bíróság előtt, megfelelő jogi eljárás keretében teheti meg.

Fontos kiemelni, hogy minden helyzet egyedi megközelítést igényel, és a családi jog területén számos tényezőt kell mérlegelni, beleértve a gyermek jövőre vonatkozó terveit, az iskolai tanulmányok esetleges folytatásának lehetőségét, valamint a család gazdasági helyzetét. Továbbá, amennyiben bekövetkezik bármilyen változás a gyermek életútjában, például újra elkezdi tanulmányait, ez befolyásolhatja a szülői tartási kötelezettség mértékét és időtartam.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...