• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Amikor betöltöttem a 16. életévemet, abbahagytam a tanulást és eljöttem a gimnáziumból. Most 19 éves vagyok, az elmúlt 3 évben semmit nem csináltam, csak itthon lógattam a lábam (na jó, ez nem igaz, mert besegítettem a házimunkába, néha a boltba is elmentem bevásárolni), nem tanultam, nem dolgoztam sehol, a szüleim tartottak el. Erre rájött a gyámhatóság (nem tudom, hogyan), most pedig meg akarnak fosztani a cselekvőképességemtől, gondnokság alá akarnak helyezni. Úgy vélem, azért gondolják azt, hogy ez indokolt az esetemben, mert 3 éve nem csinálok semmit, de nem hiszem, hogy ez elég indok lenne rá, szerintem nekem nincs szükségem gondnokra. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis lesz gondnokom
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezései szerint a gondnokság alá helyezés kezdeményezhető több személy vagy szerv által. A Ptk. 2:28. § (1) bekezdése alapján a gondnokság alá helyezést a bíróság előtt a nagykorúval együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére, a kiskorú törvényes képviselője, a gyámhatóság, valamint az ügyész kezdeményezheti.

A korlátozott cselekvőképességről szólóan a Ptk. rendelkezik, 2:19. § [A cselekvőképesség részleges korlátozása] (1) Cselekvőképességében részlegesen korlátozott az a nagykorú, akit a bíróság ilyen hatállyal gondnokság alá helyezett. (2) A bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá azt a nagykorút helyezi, akinek ügyei viteléhez szükséges belátási képessége – mentális zavara következtében – tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, és emiatt – egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel – meghatározott ügycsoportban gondnokság alá helyezése indokolt. (3) A cselekvőképességet részlegesen korlátozó ítéletben a bíróságnak meg kell határoznia azokat a személyi, illetve vagyoni jellegű ügycsoportokat, amelyekben a cselekvőképességet korlátozza. (4) A cselekvőképesség részlegesen sem korlátozható, ha az érintett személy jogainak védelme a cselekvőképességet nem érintő más módon biztosítható. (5) A cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy minden olyan ügyben önállóan tehet érvényes jognyilatkozatot, amely nem tartozik abba az ügycsoportba, amelyben cselekvőképességét a bíróság korlátozta.

Jogi megítélésem szerint, bár Önnel szemben korábban megindulhatott korábban gyámhatósági eljárás, tekintettel arra, hogy már betöltötte a 18. életévét és ezzel nagykorúvá vált, így jelenleg önállóan képes döntéseket hozni, cselekedni szabadon tehet jognyilatkozatott. Ön cselekvőképes nagykorúnak minősül.

Fontos megjegyezni, hogy a nagykorúság elérése önmagában nem zárja ki a gondnokság alá helyezés lehetőségét, ha a személy mentális vagy pszichikai állapota miatt nem képes önállóan életvitelét irányítani. A gondnokság alá helyezés célja a személy védelmének biztosítása, és az ilyen típusú eljárás mindig az érintett személy javát szolgálja.

Javaslom, hogy ha bármilyen kérdése van vagy tisztázatlan helyzet állna fenn, forduljon jogi képviselőhöz, aki részletes tájékoztatást tud nyújtani az Ön specifikus helyzetére vonatkozóan, beleértve a gondnokság alá helyezés lehetséges következményeit és az önálló életvitelre vonatkozó jogait.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...