• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

Az alábbi összetett kérdéssel fordulok Önhöz:

Amennyiben x elveszi y-t és x rendelkezik egy céggel, aminek a tulajdonában ingatlan is van, és azt már a házasság ideje alatt értékesiti, akkor annak az ellenértéke továbbra is különvagyonnak számit? Amennyiben igen, és x vásárol egy ingatlant az ellenértékből, akkor az minek számit? Különvagyon vagy közös vagyon?

Köszönöm válaszát!
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek értelmében a házastársak vagyonának megkülönböztetése külön- és közösvagyonra alapul. A különvagyon és közösvagyon fogalmát, valamint azok átalakulását a Ptk. szabályozza. A különvagyonba tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyek a házastársak egyikének tulajdonát képezik a házasságkötés előtt, valamint azok a vagyontárgyak, amelyeket a házasság fennállása alatt öröklés, ajándékozás vagy egyéb ingyenes juttatás révén szereztek. A közösvagyonba tartoznak azok a vagyontárgyak és jövedelmek, amelyeket a házastársak a házasság alatt szerzettek.

A Ptk. 4:38. § (3) bekezdése értelmében egy specifikus esetben a különvagyon tárgya automatikusan közösvagyonná válik: ha a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik. Fontos kiemelni, hogy ez a szabály kifejezetten a mindennapi életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyakra vonatkozik, tehát nem minden vagyontárgyra alkalmazható automatikusan.

A különvagyonból származó, és az öt év elteltével automatikusan közösvagyonná váló vagyontárgyak tehát korlátozottak, és elsősorban a házastársak közös mindennapi életvitelét szolgáló berendezési és felszerelési tárgyakra terjednek ki. Minden egyéb esetben a különvagyon és közösvagyon közötti megkülönböztetés a Ptk. általános szabályai szerint történik, és a vagyontárgyak státusza nem változik automatikusan az öt év letelte után.

Az fontos megjegyezni, ha Y hozzájárulása az új ingatlan vásárlásához anyagi formában történt, ez befolyásolhatja a tulajdoni viszonyokat és esetleg közös vagyonnak minősülhet az ilyen formában vásárolt ingatlan.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...