• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jó napot kívánok !

19 éves lányom tartósan beteg, 3/4 tüdeje van, mert tüdőtumor miatt eltávolították a tüdejének 1/3-át. Eddig kiemelt ápolási díjat kaptunk. Most volt felülvizsgálatunk melynek az elbírálási ideje 60 nap.

Az lenne a kérdésem, hogy mivel betöltötte a 18. életévét, de tanulói jogviszonya van, kaphatja-e továbbra is az ápolási díjat ?  Valamint Szeretném megkérdezni azt is, hogy eddig gyermekonkológiára jártunk és jelenleg is mint ambuláns beteg odatartozunk, de azt mondta a kezelőorvosunk, hogy most már a háziorvosnak kell kiállítani az igazolást az emelt családipótlékhoz.

Szeretném megkérdezni, hogy mit ír elő ezzel kapcsolatban a törvény ?

Köszönöm szépen a válaszát.
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az ápolási díj Magyarországon egy olyan pénzbeli ellátás, amely a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozó otthoni ápolását, gondozását végző személyek számára jár. Ez a támogatás lehetőséget biztosít az ápolóknak, hogy anyagi segítséget kapjanak a gondozással járó többletkiadások fedezésére. A jogosultság alapvetően az ápolt személy egészségi állapotától és a gondozás igényétől függ, amit szakértői vélemény alapján állapítanak meg.

  • Alapösszegű Ápolási Díj: Azoknak az ápoló hozzátartozóknak jár, akik 18. életévüket betöltött, tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő személyek ápolását végzik. 2023-ban a bruttó összege 45.665 forint/hó.
  • Emelt Összegű Ápolási Díj: Az emelt összegű ápolási díj az alapösszeg 150%-a, tehát 2023-ban bruttó 68.500 forint/hó. Ez fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személyek otthoni gondozására jár.
  • Kiemelt Összegű Ápolási Díj: A kiemelt összegű ápolási díj 2023-ban bruttó 82.200 forint/hó, amely az "E" minősítési kategóriába tartozó vagy miniszteri rendelet által meghatározott súlyos betegség vagy fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékra jogosult személyek ápolására szól​​.

Az ápolási díj iránti kérelemhez szükséges dokumentumok közé tartozik az intézmény vezetőjének igazolása, a rehabilitációs hatóság érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalása, bizottsági állásfoglalása, határozata vagy hatósági bizonyítványa az ápolt személy komplex minősítésének eredményéről, valamint az ápoló keresőtevékenységét vagy egyéb rendszeres pénzellátását igazoló dokumentumok​

Az ápolási díj elutasítása esetén jogorvoslati lehetőségként közigazgatási per indítható. A döntés közlésétől számított harminc napon belül lehet élni ezzel a lehetőséggel. Az eljáró szerv a Járási (Fővárosi Kerületi) Hivatal.

Tanulói jogviszony esetén is fennállhat az ápolási díjra való jogosultság, amennyiben az ápolt személy állapota megfelel az ápolási díjra való jogosultság feltételeinek. Fontos azonban, hogy az ápolási díj igénylésekor a tanulmányok folytatását igazoló dokumentumokat is csatolni kell a kérelemhez.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...