• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt JogiKérdések!

22 éve lakom az ingatlanomban/áll:lakás,pince,padlás/. A pincém a szomszéd ingatlana  alá húzódik ,nekem is van ablaka meg neki is,teljesen külön álló bejárattal.Én a saját lakásomból míg ő is a saját udvarából használja a saját részét.A két pincének semmi köze egymáshoz.A szomszédom 2 éve lakik az ingatlanában,az előző lakókkal semmi vitám nem volt a pince használatával.Birtokháborítási eljárást índit /az ügyvédje/ ellenem, ha nem hagyok fel a pince jogosulatlan használatával,mert azt állítja, hogy az ő tulajdonában van,falaztassam be a lejáratot,szüntessem meg a villanyvezetéket stb.Nem értem ,ha én megvásároltam egy ingatlant ,pincével padlással együtt /nem külön/ akkor a szomszédom, hogy meri azt állítani, hogy az övé a pince ,mert az ingatlana alatt húzódik. Kényszeríthet-e hogy adjam el neki a pincémet? amit én nem akarok egyáltalán, fenyegetőzik, hogy megjárom./Volt már vele peres ügyem a kerítés miatt tavaly./Kaptam felszólító levelet is.

Köszönöm válaszukat!

2022.11.15.
(140 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Várja meg az eljárás kimenetelére, és amennyiben az eredmény nem felel meg az Ön számára, érdemes megfontolnia a fellebbezést és akkor bíróságon folytatódik az eljárás. Fontos figyelembe venni a telki szolgalom jogintézményét, amely a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 5:160. §-ában kapott szabályozást. Ez alapján az ingatlan tulajdonosa különböző célokra – úgy mint átjárás biztosítása, vízellátás, vízelvezetés, pince létesítése, vezetékoszlopok elhelyezése, valamint épület megtámasztása – jogosult a saját vagy más ingatlanok meghatározott területeinek használatára. Kiemelten jelentős, hogy amennyiben egy terület nem rendelkezik megfelelő közúti kapcsolattal, a szomszédok kötelesek elviselni, hogy az ingatlan tulajdonosa az ő területeiken keresztül juthasson el az ingatlanához.

Ez a rendelkezés különösen akkor válik relevánssá, ha az ingatlanhoz való hozzáférés vagy annak használatával összefüggő jogok érvényesítése merül fel. Amennyiben Önnek a pincéjével kapcsolatban birtokvédelmi vagy egyéb jogi vitája van, fontos lehet a telki szolgalomra vonatkozó jogi lehetőségek megvizsgálása, főként ha a pince használata elengedhetetlen az ingatlan rendeltetésszerű használatához vagy annak elősegítéséhez.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...