• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kérdésem az alábbi:

Szállodában dolgozom 12 órás munkarendben(nappal 07:00-19:00, éjjel 19:00-másnap 7:00). Munkaidőkeret 2 hónap, naptári napos elszámolással.

A heteim havonta egyszer vagy kétszer 60 órás munkahetek egymásután, a heti pihenőidőmet, ami jár folyamatosan szakítják meg éjszakás utáni 8 vagy 9 órakor kezdődő meetingekkel(oktatás és egyéb). A főnök, aki a beosztást írja folyamatosan szóban is felhozza, hogy miért vagyok fáradt és miért nézek ki úgy mint a mosott szar, mikor úgy járok dolgozni, hogy nappal, éjszaka éjszakából haza nap(pihenő), nappal, éjszaka és ez ismétlődik 3-4 szer. Vagy a másik nappal, nappal, éjszaka.

Mennyi pihenő idő és, hogy járhat ebben az adott esetben?

Gyakorlatilag a hónapból két vasárnapon 00:00-07:00 óráig van munka, hármon pedig 07:00-19:00 között van munka. Erre járhat-e bérpótlék tekintve, hogy a törvény által előírt vasárnap dolgozom?
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező,

Az Ön által ismertetett munkarend és a pihenőidők kapcsolatos helyzete több ponton is érinti a Munka Törvénykönyvének (Mt.) releváns rendelkezéseit. A munkaidőkeret alkalmazása, a napi és heti pihenőidők, valamint a rendkívüli munkaidő szabályai alapvetően befolyásolják a munkavállalók jogait és kötelezettségeit. A jogszabályi háttér megértéséhez a következő pontokat érdemes kiemelni:

Munkaidőkeret

A munkaidőkeret lehetőséget biztosít a munkaidő egyenlőtlen beosztására egy adott időszakon belül, amely általában legfeljebb négy hónap vagy 16 hét lehet. Ettől elténi hosszab, legfeljebb 6 hónapos vagy 26 hetes munkaidőkeret állapítható meg. Ebben az időszakban a munkaidő átlagosan nem haladhatja meg a heti 40 órát, ami lehetővé teszi a munkaidő rugalmas beosztását. A munkaidőkeret alkalmazásával kapcsolatban a munkáltatónak írásban kell rögzítenie a keret kezdő és befejező időpontját, és ezt a munkavállalók számára hozzáférhetővé kell tennie​​.

Napi és Heti Pihenőidő

A munkavállalóknak minden munkanap után legalább 11 óra folyamatos pihenőidőt kell biztosítani. Ezt a szabályt csak kivételes esetekben lehet megszegni, ahol a minimális pihenőidő 8 óra lehet, például több műszakos munkarendben vagy készenléti jellegű munkakörökben. A heti pihenőidő tekintetében a munkavállalókat hetente két teljes pihenőnap illeti meg, amit a munkaidőkeret időszakában is figyelembe kell venni. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is biztosítani kell, hogy a munkavállalók rendelkezzenek elegendő pihenőidővel, ami átlagban heti 48 órának felel meg​​.

Rendkívüli Munkaidő

A rendkívüli munkaidő a munkaidő-beosztástól eltérő időszakokat jelenti, amelyet külön jogszabályi feltételek mellett lehet elrendelni. A rendkívüli munkaidő évente maximum 250 óra lehet, amelyet arányosan kell számítani, ha a munkaviszony az év közben kezdődött vagy szűnt meg​​.

A fent leírtak alapján, az Ön által ismertetett helyzet nem felel meg az Mt. előírásainak, különösen a napi és heti pihenőidők, valamint a munkaidőkeret alkalmazásával kapcsolatban.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...