• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Egyetemista lányom 21 éves, most ment férjhez. Én az anyjának fizetem a gyerektartást, mert a brrósági ítélet úgy szól, de lányom elköltözött az anyjától, tehát nem él többé életvitelszerűen vele. Azonkívü, tanulmányaival párhuzamosan dolgozik is, van havi fizetése és tanulmányi ösztöndíjat is kapott és kap; neki több a havi jövedelme az én 70.000 Ft-os nyugdíjamnál (69 éves vagyok), amelyből vonják a tartásdíjat. Kéedésem: kérhetem-e a gyerektartás megszüntetését? Köszönöm !
(130 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

+1 szavazat

Kedves Kérdező!

A Ptk 4:214. § a kiskorú gyermek rászorultságát vélelmezni kell. A kiskorú gyermeket kötelesek a például a szülei eltartani ugye ez 18 éves korig áll fent, viszont, ha gyermek középfokú tanulmányokat folytat akkor 20 korig áll fent 18 éves korhelyet.  Van kivétel ez alól, ha a gyermek megfelelő jövedelemmel rendelkezik, akkor lehet kérni a hozzájárulását.

A gyermek már 21 éves akkor a Ptk 4:220. § vonatkozik rá. A gyermeknek mivel már nagykorú saját jövedelme is van nem szorul a tartásra ezért a 4:211 § (2) lehet kérni a tartás megszüntetését.


Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(51,1e pont) által
...