• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Munkajogi Ügyvéd Úr/Hölgy! 16 éve dolgozom irodavezetőként. Garantált bérminimumra vagyok bejelentve. Szerettem volna bejelentett munkabér emelést kérni, ugyanis nem vagyok már fiatal, és már egyre több mindent kell vállalnom a béremért cserébe. 2 hónap után nagy nehezen belementek, de feltételhez kötötték az emelést, hogy mivel a munkaidőmbe belefér, így 2 főnököm magánügyeit, az iroda takarítását, ügyfélnek történő ajándékok csomagolását, illetve az ingatlan üzemeltetésével kapcsolatos ügyeket is elvárják (ez utóbbiért korábban plusz pénzt kaptam, ma már nem). Ha nem teljesítem a feltételeit, gyanítom, hogy rákényszerítenek a felmondásra. Mit tudok tenni ebben az esetben? Túl sokat várnak el tőlem, vagy ez még belefér? Jelenleg home office-ban is dolgozom, mert a munkahelyem és az otthonom között 38 km van, munkábajárási költségtérítést soha nem kaptam. Tanácstalan vagyok. Várom szíves válaszukat! Üdvözlettel: Monci
(140 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

Munkajogi kérdésében több fontos elemre is felhívom a figyelmet. Elsőként is fontos kiemelni, hogy a munkaszerződés módosítása - így a munkakör és a bérezés változása is - csak a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezésével lehetséges. A Munka Törvénykönyve (Mt.) értelmében a munkavállaló munkaköri leírása, munkaköre, valamint a munkavégzés helye és ideje meghatározó eleme a munkaszerződésnek. A munkakörhöz nem tartozó feladatok elvégzésére csak kivételesen, rendkívüli esetekben lehet kötelezni a munkavállalót, és ez sem mehet a munkavállaló egészségének, biztonságának kárára.

Amennyiben a munkáltató olyan feladatok elvégzését is kéri Öntől, amelyek nem szerepelnek a munkaszerződésében, érdemes először is a munkaszerződését és a munkaköri leírást átnézni. Ha ezek a feladatok jelentősen eltérnek az Ön eredeti munkakörétől, jogosan kérheti a feladatkör pontosítását, esetleg a munkaszerződés módosítását. Amennyiben home office-ban dolgozik, a munkáltató nem köteles munkábajárási költségtérítést fizetni. Azonban, ha az irodába kell járnia, és a munkáltató utasítja munkavégzésre más helyszínre, a munkába járás költségeinek megtérítése megállapodás kérdése.

Amennyiben home office-ban dolgozik, a munkáltató nem köteles munkábajárási költségtérítést fizetni. Azonban, ha azonban a munkehelyére kell járnia, és a munkáltató utasítja munkavégzésre más helyszínre, a munkába járás költségeinek megtérítése megállapodás kérdése.

Jogi álláspontom szerint ajánlott részletesen áttekinteni a munkaszerződését és a munkaköri leírást annak érdekében, hogy pontosan megérthesse jogait és kötelezettségeit a munkahelyén, szükség esetén érdemes kezdeményezin a munkaköri leírás módosítását.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...