• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés

Édesanyám tavaly meghalt, a hagyatéki eljárás még nem zárult le. Korábban a folyószámlájához kapcsolódó kölcsönt fett fel a pénzintézettől, melyből még kb. 60 eFT maradt a halála miatt. A számláján van rá fedezet, de a hagyatéki eljárás végéig nem tudjuk rendezni a tartozást, még akkor sem, ha mi (én és testvéreim) leszünk a kizárólagos örökösök. 
A pénzintézet viszont (annak ellenére, hogy bejelentettük a számlatulajdonos halálát) minden hónapban levonja a számlavezetési díjat, illetve a havi zárlati díjat (kb. 500 Ft/hó). 
Az volna a kérdésem, hogy jogosan terheli-e meg a pénzintézet minden hónapban a számlát a fenti díjakkal (kvázi tovább növeli az adóságomat), úgy hogy nekem jelen pillanatban még nincs lehetőségem azt megszüntetni, illetve kifizetni a tartozást?

1 Answer

0 értékelés
Tisztelt Érdeklődő!

Sajnálatos módon a pénzintézet jogosult a kezelési költségeket levonni akkor is, ha a kölcsön kiegyenlítése egyébként jogilag nem lehetséges. Ezt bizonyára tartalmazzák a pénzintézet általános szerződési feltételei is. Általános esetben is amennyiben az adós előbb törlesztené a kölcsönt, akkor is figyelembe veszik e költségeket és az alapján számítják ki előtörlesztés esetén a végösszeget. E költségek a hagyatéki tartozást növelik, melyért az örökösök felelnek, amennyiben az örökséget elfogadják.

 

Üdvözlettel:
 

a PROKATOR-NET csapata
...