• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Az unokám 3 éve Angliában szült egy gyereket. 2 éve hazajöttek. Tudomásom szerint akkor lemondó nyilatkozatot tett, hogy nem igényli a gyerektartást. Az Apa nem a férje, nem házasodtak meg. Lemondhat-e a gyerektartásról ami a gyerek alanyi joga, úgy tudom az nem az Anyáé, Ő csak kezeli. Az Apa 2 - 3 hete előkerült és be akar költözni az unokámhoz. Ő azon az ingatlanon lakik ahol nekem haszonélvezeti jogom van. Mivel nem dolgozik, jövedelme nincs, valószínűleg csak élósködni akar. Megtilthatom-e a beköltözését a haszonélvezeti jogom alapján és igényelhetem-e a gyerektartást vagy az unokám igényelheti-e ? Köszönöm válaszukat.
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A 2013 évi V törvény (továbbiakban a  Ptk) rendelkezik a kérdésről.

A Ptk 4:213. § szakaszól szabályozza a kérdést. Kiskorú gyermek nagykorúságának betöltésig, ami 18 életév jogosult tartásra. Ez az idő 20 éves korig kitolható, ha a gyermek középfokú tanulmányokat folytat. Az apa érvényesen nem mondhat le a gyermektartásról nem függ össze, hogy házaságban éltek e vagy sem. Itt az a vélelem, hogy ő a gyermek apja és amíg nem dől meg a vélelem fizetnie kell a gyermektartást.

jogi álláspontom azt, hogy a tartásdíjat követelheti a gyermek apjától.  Tudni kell, hogy milyen jogcímen lakik az apa az ingatlanban. Önnek haszonélvezeti joga van, de nem tulajdon joga van az ingatlanon. Mivel Ön használja az ingatlant Ön dönti el kit enged be és kit nem.

üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...