• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tiszteletem!

Arra szeretnék választ kapni, hogy pontosan mi a menete, hol kell kezdenem a procedúrát?

A történet:

A házasságunk megromlását követően becsúszott egy 2. gyermek. Mindkettőt szerettem -azért múltidőben mondom, mert érzelmileg nagyon elhidegültem tőlük- és a mai napig fizetem a gyermektartásdíjat (havi 60/2 gyerekre), de a volt nejem újra házasodott és úgy érzem, hogy a gyerekeknek az lenne a legbiztonságosabb mind érzelmileg, mind szociálisan, ha kilépek az életükből végleg, hogy rendes családban nőhessenek fel! Azt viszont nem tudom, hogy az új férj örökbe fogadná e őket és a volt nejem hirtelen haragúsága miatt, meg az esetleges vita miatt, valahogyan ki lehet ezt kerülni jogilag? Vagy mindenképp járjam meg ezt a karikát és üljek le velük beszélgetni? Pontosan mi ennek a menete?
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Kérdező!

Jól tudja, az örökbe fogadás lehet a megoldás a 2013 évi V törvény (továbiakban a ptk)

rendelkezik  róla. a ptk 4:119. § kezdődik az örökbe fogadás.

A ptk 4:120. § szakaszának lényege hogy az örökbe fogadni szándékozó személy nyilatkozata és a törvényes képviselőnek is szükség van a nyilatkozatához, aki Ön is a felesége mellet,  aki örökbe akarja fogadni, annak a házastársnak is kell a nyilatkozata, aki az Ön volt felesége. Ha viszont a gyermekek 14 életévét betöltötte akkor ö nyilatkozata is szükséges az örökbe fogadáshoz. 14 életévét be nem töltött gyermek ítélőképességének megfelelően ki kell kérni a véleményét.

viszont van korlátja is az örökbe fogadásnak  ptk 4:121. § írja le, aminek a lényege, hogy

 örökbefogadó legalább 25 életévét betöltötte cselekvőképes személy, és legalább 16 maximum  45 ével idősebb az örökbefogadottnál, mivel itt testvéreket fogadnak örökbe a kritérium az idősebb gyermek életkorát kell alapul venni.

Szóval 4 vagy 3 személy nyilatkozata kell, az Öné a volt feleségé az új férjé és ha a gyermek 14 évnél idősebb akkor az övé is.
(51,1e pont) által
...