• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Üdvözlöm Önöket!

Lányom januárban lesz 20 éves/nagykorú tanuló/ júniusban vizsgázott szg.adatrögzítő szakon.

Jelenleg is tanulói jogviszonyban áll,ugyanebben az iskolában,szakácsnak tanul.

Volt férjem munkáltatói letiltás útján fizeti a tartásdíjat. Novemberben megszűnt a munkaviszonya ,ezáltal nem akar tartásdíjat fizetni,mondván hogy a gyermek a második szakmát tanulja,nem jár a tartásdíj,fizessem vissza,amit eddig kaptam,vagy csalás miatt feljelent az ügyvédje. /Megteszi/ 

Kérdésem: igaza van-e,hogy a gyermeknek van egy szakképesítése ,de nem dolgozik, mert most is tanul,akkor nem vagyok jogosult a tartásdíjra? Ő ezt tudta ,hogy a gyermek tovább fog tanulni,eddig nem követelte vissza a tartásdíjat,most hogy munka nélkül maradt,azt akarja, hogy kérjem a bíróságtól a tartásdíj megszüntetését.

Jár-e a gyermek után a tartásdíj,ha igen ,hogyan tudom érvényesíteni a jogokat?/állam megelőlegezi?/

Várom szíves válaszukat. Köszönöm.

(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Kedves kérdező!

A 2013 törvény a polgári törvénykönyv( továbbiakban a Ptk) rendelkezik e kérdésről.

A ptk 4:220. § alapján a tovább tanuló nagykorú gyermek munkaképes gyermek jogosult tartásra vélelem esetén kívül is. A Ptk szükséges tanulmányokat ír nem azt hogy csak 1 szakma tanulását köteles állni a szülő. Fontos hogy ez mind a két szülő köteles támogatni a nagykorú gyermek tovább tanulását, de vannak kivételek. Ezeket  a kivételek például 25 életévét betöltötte,  itt csak rendkívül indokolt esetben kell a tanulmányt támogatni.

Az viszont tény ha szülő nem tudja el tartani magát, akkor nem kell támogatni a nagykorú gyermeket. Lehet az is  probléma  hogy nincs munkája a szülőnek emiatt nem tudja  kötelezettségnek  eleget tenni. Nincs jogcím ami alapján a pénzt vissza követelhetné Öntől.

 A lényeg hogy az ön lánya már nagykorú tartásra a Ptk 4:214. §( rászorultság  vélelem) szakasz alapján ha a gyermek nagykorú lesz akkor maximum 20 életévévnek

betöltéségig köteles a tartási kötelezettségnek eleget tenni a szülőnek ha a gyermek középfokú tanulmányokat folytat. Az ön gyermeke tovább tanul így köteles volt öt támogatni  a pénzt nem követelheti vissza.

A jogi álláspontom az hogy ha a gyermek tovább tanul akkor köteles a támogatni a tanulmányait amíg 25 éves nem lesz. Itt a szülőnek nem veszélyeztetheti a megélhetést, míg ha a gyermek kiskorú akkor szülőnek  saját szükségletének a rovására köteles eltartani a gyermeket.
(51,1e pont) által
...