• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm

Az lenne a kèrdèsem, hogy èdesanyàm nem bejegyzett èlettàrsi kapcsolatban volt 15 èvig. A tàrsa beteges volt, ès 14 èv utàn kötöttek a tàrs kèrèsère egy tartàsi szerzôdèst ami egyben vègrendelet is, aminek egy ingatlan volt a tàrgya. Ezutàn 1 èvvel elhunyt az èlettàrs, ès a gyerekei bepereltèk az èdesanyàm, az egèsz lakàst szeretnèk, a hozzà tartozó garàzst is, ràadàsul mèg az èdesanyàm sajàt nyaralójàt is, avval indokolva, hogy azt a 15 èv alatt szerezte, ès szerintük illette az apjukat is, mert èlettàrsak voltak, pedig azt èdesanyàm a sajàt pènzèbôl vette.. Kèrdèsem az lenne, ez mennyire jogos követelès. A perlôk az apjukat nem làtogattàk, nem àpoltàk.
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Kedves kérdező!

Ebben az esetbe a tartási szerződés és az törvényes öröklést kell megnéznünk.

A 2013. V törvény továbiakban a (Ptk) rendelkezik róla

A tartási szerződést a Ptk 6:491. §- től szabályozza. A Ptk  6:491. § és a Ptk 6:492 írja le a jogokat és a kötelezettségeket  mi a kötelelezettsége az eltartónak.

A Ptk 6:494. § alapján a tartásra kötelezettre ingatlan tulajdon lehet átruházni. A fontos hogy szerződés szabadság van. Lényegébe a felek határozhatják meg a szerződés tartalmát, de vannak kivételek is Pl: nem lehet az amit a törvény tilt, agy ami a ptk ütközik vagy a kogens szabályok, mert hiába  kötünk bármilyen szerződés ha az a Ptk ütközik. Fontos megjegyeznem hogy ez tartási szerződés volt nem öröklési szerződés. Az örökhagyó gyermekei jogosultak köteles részre meghatározott vagyontárgyakra. Viszont mivel Önnel tartási szerződést kötött emiatt Önné lehet az ingatlan viszont azt kell megnézni hogy van e más vagyona az örökhagyónak,  mert ha nincs akkor abból az örökösök igényt tarthatnak az ingatlan egy részére, mivel  a magyar jog nem ismeri pl hogy leszármazókat ilyenek a gyermekek kizárja az öröklésből csak indokolt esetben.

jogi álláspontom hogy a gyermekek amennyiben leszármazók jogosultak köttelelsrészre de fontos hogy Önök nem házasok csak élettársak voltak, így a Ptk 6:514. §-tól vonatkozik rá tehát mivel ők élettársi kapcsolatban vanna, míg az élettársi kapcsolat fent ál addig ők önálló vagyonszerzők. Az édesanyának a nyaralójához nekik  semmi közük viszont a kötelesrész miatt a garázshoz és a nyaralóhoz lehet.
(51,1e pont) által
...