• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Kérdésem, hogy a jogban van-e egzakt meghatározás az életév betöltésének pontos idejére, azaz a születésnap mely időpontjától kell számítani (00:00 vagy 24:00 után)?

Tudjuk, hogy a joggyakorlat különbözik a Ptk. ill. a Btk. jogterületeken.

Az Új Ptk. Kommentár szerint:

„Az életkor számításának szabályai eltérőek a Ptk. és a Btk. esetén. Míg a Ptk. 8:3 § (4) bekezdése szerint a tizennegyedik életév betöltésének a születésnap nulladik órája számít (attól függetlenül, hogy a nap melyik órájában született az érintett személy), a büntetőjogban a tizennegyedik születésnapot követő nap nulladik órájától büntethető az elkövető.”

Új Ptk 8:3. §-a [A határidők számítása] (4) bekezdése szerint:

A határozott naphoz kötött jogszerzés a nap kezdetén következik be.

 Érvényes-e ez a meghatározás mindegyik életév betöltésére? Érvényes-e az esetben is, amikor nem következik be "jogszerzés" -mint a 14. vagy 18. életév betöltésekor?

<!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} <![endif]-->

(120 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező,

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és a Büntető Törvénykönyv (Btk.) eltérően szabályozza az életkor betöltésének időpontját, ami azt mutatja, hogy a jogban valóban léteznek specifikus szabályok bizonyos esetekre vonatkozóan.

A Ptk. esetében a 8:3. § (4) bekezdése alapján általános szabály, hogy a határozott naphoz kötött jogszerzés a nap kezdetén, azaz éjfélkor (00:00) következik be. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy bizonyos életkort betölt, azt a születésnapja napjának első percétől számítjuk, függetlenül attól, hogy aznap melyik órában született.

A Btk. azonban egy specifikus szabályt alkalmaz a büntethetőség szempontjából fontos korhatárok esetében. Itt a tizennegyedik életév betöltése a születésnapot követő nap nulladik órájától számít, amely eltér a Ptk. általános szabályától. Ez azt jelenti, hogy például a büntetőjogi felelősségre vonhatóság szempontjából csak a születésnapot követő nap 00:00 órától tekintik az illetőt az adott életkorúnak.

Az, hogy ez a különbség érvényes-e minden életév betöltésére, elsősorban attól függ, hogy melyik jogterület szabályait nézzük. A Ptk. szabályai szerint az életév betöltése általánosan a születésnap nulladik órájától számít, míg a Btk. specifikus esetekben eltérő szabályozást alkalmaz.

Ami azt a kérdést illeti, hogy ez a szabály érvényes-e azokban az esetekben is, amikor nem következik be jogszerzés (például a 14. vagy 18. életév betöltésekor), fontos megjegyezni, hogy a Ptk. általános szabálya az életkor betöltésének időpontjára vonatkozik, függetlenül attól, hogy az adott korhatárhoz kapcsolódik-e valamilyen konkrét joghatás. A büntetőjogban viszont azért van specifikus szabály, mert itt konkrét jogkövetkezmények, például a büntethetőség függnek az életkor betöltésétől.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...