• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlet

Gyermekem 2021.06.hónapban töltötte be a 20. életévét. Jelenleg 2. szakmáját szerzi(1. szakma élelmiszeripari technikus) cukrászként fog végezni a 2021/22-es tanév végén.Iskola mellett kb 3 éve promóterként dolgozik hétvégenként, mely után fizetést is kap. Családipótlékra már nem jogosultak

A gyermektartási díjat minden hónapban a munkáltatóm közvetlenül a volt feleségemnek küldi, mely a fizetésem 20%-a(50-100 ezer Ft között, változó az összeg)

A jelenlegi házasságomból van 2 gyermekem(7, illetve 1 évesek)

Kérdésem az lenne, hogy meddig vagyok köteles fizetni legidősebb gyermekem után a gyerektartást, illetve ha van rá lehetőség, kinek kell (nekem, vagy a volt páromnak)jelezni  a megszüntetését. Ptk.4:211. paragrafus (1) itt érvényes lehet ebben az esetben?

Gyermekemet természetesen továbbra is támogatnám, viszont a jelenlegi helyzetben a számára utalt összegből sajnos nem sokat lát.(Anyuka elkölti, mondván nála lakik a gyermek)

Köszönettel
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Kedves Kérdező!

A kérdésére a 2013 évi. V törvény (továbbiakban a ptk)-ban van a válasz.

A ptk 4:214. § alapján a kiskorú gyermek tartását vélelmezni kell. Viszont amint nagykorú lesz a gyermek 18 életévét betöltötte akkor még 20 letévének a betöltéséig jogosult a gyermek. Ennek feltétele, hogy középfokú tanulmányokat folytasson. Viszont a ptk 4:220. § alapján nagykorú gyermek is jogosult az eltartásra, ha tovább tanulása miatt szükséges. A feltétele, hogy indokolt időn belül fejezze be a tanulmányt és eleget tegyen a tanulási kötelezettségének.  25 éves korig köteles a szűlő.

Jogi álláspontom az hogy mivel a gyermek már 20 életévét is betőltöte nem jogosult olyan tartásra mint a ptk kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezés. Nem kell a volt feleségének fizetni a gyermek tartás díját.

Viszont célszerű a tovább tanuló gyermek tartására vonatkozó rendelkezés szerint fizetni a tartás díjat   csak itt közvetlenűl a gyermeknek lehet utalni. Már a gyermek nagykorú így neki is lehet folyósítani tartási díjat. Nem kell a volt feleségnek fizetni tovább. Ez alól mentesűl Ön. Tény az hogy mivel nagykorú a gyermek, így a volt felesége az ott lakésért pénzt kérhet tőle.
(51,0e pont) által
...