• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A férjem 2021.01.25 meghalt 52 évesen.A szolgálati időt 23 évre állapították meg(2009-ig, utána nem számoltak semmit).A párom  2009 után rokkantsági ellátásban részesült élete végéig,mellette szellemi  szabadfoglalkozású vállalkozó volt.A kérdésem az lenne a,hogy a rokkantsági ellátás bele számít-e ilyen esetben a szolgálati időbe.(a szellemi szabadfoglalkozás tudtom szerint nem számít bele).

Köszönettel:

Csomai Melinda
(120 pont) által a(z) Egyéb jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A rokkantsági ellátás összegéből nyugdíjjárulékot nem vonnak, ezért a folyósítás időtartama nem minősül szolgálati időnek. A rokkantsági járadék mellett végzett munkával szerzett keresetet terheli a nyugdíjjárulék, így a munkavégzés tartamával természetesen szerezhető szolgálati idő.

A rokkantsági ellátás mellett végzett munkával szerzett keresetet szintén terheli a nyugdíjjárulék, így a munkavégzés tartamával szolgálati idő szerezhető.

Mivel a keresetből nyugdíjjárulék fizetése is történik, a rokkantsági ellátás melletti munkavégzéssel további szolgálati időt szerez az érintett személy.

Ha kereset után fizettet nyugdíjjárulékot törvény szerint 38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni

a) * a nyugellátás szerzése céljából megállapodást kötött személy esetében azt az időszakot, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,

37. § (1) *  A biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve a 38. § (2) bekezdésének a)-c) pontjában említett személyek esetében megfizették.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...