• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Válaszadó!

Régi munkahelyemről felmodok,de kértek,hogy maradjak másodállásban( 4 órásban).Az új,leendő,fő állású munkahelyem viszont kérik a kilépő papírokat.Nem adták oda,hiszen maradok másodállásban.Addig viszont nem vesznek fel az új helyre,amíg a kért dokumentumokat nem adom be Úgy vettem észre,hogy egyik munkaadóm sem tudja,mit kell tenni :) Mi ilyenkor a teendő?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Sajben Katalin
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A munkatörvénykönyv 80. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

(2) *  A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.

(2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.

A felek jogai és kötelezettségei le van írva, ha a munkaviszony megszűnik a munkáltatónak ki kell adnia a papírokat, ami szükséges lesz a másik munkahelyre. Új munkaviszonynak fog létesülni a másodállással. 

A kilépő papírokat oda kell adni a munkavállalónak.

A munkatörvénykönyve Általános magatartási követelményeknél írja hogyan kel a feleknek eljárnia.

Különösen figyelni kell az együttműködés kötelezettségére. 

 munkaviszony megszűnésekor a feleknek kölcsönösen együtt kell működniük. Így a munkavállalónak a munkáltató által előírt módon, az általa kijelölt személynek át kell adnia a munkakörét, azokat a munkaeszközöket vissza kell szolgáltatnia, amelyeket a munkavégzéshez a munkáltató adott át neki. Ilyen eszköz lehet például a céges telefon, laptop, cégautó, munkaruha stb.

A munkáltató pedig, a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól –egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon – köteles a munkavállaló részére kifizetni a munkabért és egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...