• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogikerdesek!

Az alábbi ügyben szeretnék érdeklődni, a jogi szabályozásról. Egy több éve házasságban élő pár esete, a feleségnek a munkahelyen komoly kapcsolata alakult ki egy másik férfival, az asszony várandós lett, viszont megnevezni nem tudta az apát. Bevallott mindent a házastársának, rendezte kapcsolatait,a férj apaként mindenképpen vállalni kívánja a gyermeket, a másik kapcsolatot pedig a nő megszakították. A pár szeretne zavartalan családi életet élni,a gyermeket nyugalomban tudni. Kérdés, hogy ha a másik férfi a biológiai apa,ő állhat e elő bármilyen követeléssel, kérhet -e akár dns tesztet, támadhatja -e a férjet (aki ha jól tudom ilyenkor alapból a vélelmezett apa), vagy tehet-e bármilyen jogi lépést?

Válaszukat előre is köszönöm!
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Polgári Törvénykönyv (továbbiakban a Ptk) rendelkezik az apaság vélelem megállításról.

Apának azt férfit kell tekinteni, aki gyermek fogamzási idejétől kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házasági kötelékben ált.

A törvény vélelmet állít fel, hogy ki az apa.

A Ptk 4:107. § alapján meg lehet támadni az apaság vélelmet mert ez egy megdönthető vélelem. A félnek bizonyítania kell, hogy az anya apával fogamzás idején nemileg nem érintkezett.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...