• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Olvasó!
 

Adott kis városunk, Verpelét. Interneten könnyen lehet találni cikkeket, interjúkat, melyekkel bele láthat bárki, hogy mi folyik itt.

A hálózatot nem is tudom mikor építették már ki, kb. 15-20 éve talán, de nincs is olyan emlékem hogy bármikor is jól működött volna. Igazán rosszá a helyzet 1-2 éve vált, amióta már a központi vákum rendszerről is levagyunk kötve. Gyakorlatilag most pár naponta jár a szennyvízes autó és szivattyúzza ki a szennyvíz aknából a dolgokat. Persze hosszú hétvégéken nem, így míg 1 nap alatt is megtellik az akna, van hogy 5 napig sem szívják le.

Nemrégiben nálunk az aknát kivitték a ház elé az árokba, hogy majd így ne a mi kertünkbe folyjon ki a többlet, de azóta mégrosszabb a helyzet, mert rosszul csinálták meg és a kertünkben lévő "levegőző" részén a csőnek, minden a kertbe folyik. Gyakorlatilag van egy kis mocsarunk már vagy fél éve. Szóltunk már nekik, hogy rosszabb mint volt, de nem foglalkoznak vele. (Telefonon)

Általánosságban, ilyen helyzetben, milyen jogi lépéseket lehetne tenni? Pár havi elengedett szennyvíz díjról már hallottunk városon belül, de ez nem érdekelne különösebben.

Mivel nem mi vagyunk az egyetlenek, kvázi az egész falu ettől szenved (polgármester persze nem, hozzá a szennyvízes autó minden nap jár (csak pletyka szintű infó)), polgári per is kilátásban lehet-e?
(140 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

célszerű lehet társult pert indítani.

A társult per lényege abban áll, hogy a felperesek nem külön-külön kezdeményeznek egyedi eljárásokat, hanem helyette közösen indítanak egyet, az azonos igényekkel fellépő felpereseket pedig egy, úgynevezett reprezentatív felperes képviseli. Így a bíróság egy, reprezentatív igényt bírál el. Legalább tíz felperes akkor indíthat társult pert, ha azonos, de legalábbis hasonló módon szenvedtek el sérelmet, ami miatt azonos igényeket támasztanak.

A társult perlési formát a bíróságnak engedélyeznie kell. Az engedély megadása elsődlegesen az azt megalapozó körülmények reprezentativitásának igazolásán múlik, azaz, hogy a felperesek igényei valóban azonosak-e. Ha a bíróság esetlegesen nem engedélyezi a csoportos igényérvényesítést, a felperesek akkor sincsenek elzárva a perlés lehetőségétől, ez esetben azonban egyénileg (egyesével) kell peres eljárást kezdeményezniük.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(50,9e pont) által
...