• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm!

Meglehetősen bonyolult esettel kapcsolatban érdeklődnék.

Unokaöcsém kislányát 2 éves korától 4 éves koráig neveltük családbafogadással. Mivel ez idő alatt a szülők nem teremtették meg a szükséges feltételeket, nem tettek lépéseket (főleg az anya), hogy a gyerek hazakerülhessen egyre több probléma, konfliktus, fenyegetőzés merült fel részükről, ezért végül kértük a családbafogadás megszüntetését és a kislány nevelőszülőhöz került. (4 testvére 3 másik helyen van nevelőszülőnél).  A kislány, aki a keresztlányunk is egyben, féléve van nevelésben és most ismét másik helyre kerülne. A szülők életvitelük miatt egyik gyermeket sem kaphatják vissza, válni készülnek stb. Az apa mostmár belátja, hogy ők nem képesek felnevelni a gyerekeket és, hogy nálunk jó helyen volt a kislány, ezért lemondana a gyermekről és azt szeretné, hogy mi fogadjuk örökbe. Ha az anya is beleegyezne, akkor lenne-e erre jogilag lehetőség? Nekünk van 2 saját gyermekünk és nem adtunk be kérelmet örökbefogadásra. Mivel a kislányt már neveltük és szeretjük elvállalnánk a nevelését, ha a szülők kilépnének az életéből. Azt szeretném kérdezni, hogy lehetőség van -e a gyermek örökbefogadására? Mi férjemmel mindketten dolgozunk,én pedagógus vagyok, két gyermeket nevelünk egy 21 és egy 9 éves fiút.

Köszönettel: Kocsorné
(140 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Igen van! Kérelmet kell benyújtani az örökbefogadáshoz.

Azt gondolom, hogy önök minden feltételnek megfelelnek. El kel indítani az eljárást.

Viszont fontos lehet a kor mert ha az örökbefogadó 45 ével idősebb az örökbe fogadottnál akkor nem lehet. Polgári Törvénykönyv 4:21. § tartalmazza.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...