• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Egy barátom dec. 18-án este céges rendezvényen vett részt, amit a  a cég egy műszak alatt tartott meg (felvetődik bennem, hogy tekintettel a covid helyzetre nem is lehetne ilyen rendezvényt tartani?). Barátom aznap szabadságon volt, csak emiatt ment be a munkahelyre. 20.20-kor indult haza: hazafelé egy darabon autóval vitték, majd pár utcányit gyalogolnia kellett. Egy építkezés mellett haladt el, amikor valószínűleg egy vezeték árkába esett egy személyes tárgya, amit ki akart venni onnan, de az árokba esve meghalt. Ez munkahelyi/üzemi balesetnek számít?

A munkáltató felelősséggel tartozik-e? Felesége és kiskorú gyermeke számíthat-e kártérítésre? Ha igen, merre kell elindulniuk?

Köszönöm!!
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt kérdező!

Magának a munkabalesetnek a fogalmát az Mvt. 87. §-ának 3. pontja határozza meg akként, hogy: „3. Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját tulajdonában álló, bérleti vagy más szerződés alapján, továbbá egyéb megállapodás alapján biztosított járművel történt.”

Amennyiben a munkavállaló saját maga oldja meg közlekedését lakóhelye és munkahelye között, úgy abban az esetben – néhány további feltételt is figyelembe véve – a baleset társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetnek minősül.

Kedves kérdező üzemi balesetnek minősül, mivel haza felé ment.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...