• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogikerdesek.hu!

Szeretném megkérdezni, hogy egy kft ügyvezetője , ha az ügyvezetői feladatait megbízással látja el (a munkáltatói jogkört is ő gyakorolja), elláthat e más munkakört munkaszerződéssel ugyanannál a cégnél egyidőben?

Ilyenkor ki gyakorolja felette a munkáltatói jogokat?

Köszönöm szépen
(120 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező

Egy korlátolt felelősségű társaság (kft.) esetében az ügyvezető feletti munkáltatói jogokat a társaság felsőbb döntéshozó testülete, vagyis a taggyűlés gyakorolja. Amikor egy kft. ügyvezetője, aki egyúttal a társaság munkavállalójaként is funkcionál, és akinek a feladatait megbízási szerződés alapján látja el, beleértve a munkáltatói jogkörök gyakorlását is, a jogi helyzet különös figyelmet igényel. A Polgári Törvénykönyv értelmében a kft. ügyvezetői posztját egy vagy több személy is betöltheti, akik lehetnek a társaság tagjai vagy külsősök (Ptk. 3:196. §).

A munkajog szempontjából a munkavállaló és a munkáltató közötti viszony munkaszerződésen alapszik. Ha az ügyvezető a kft.-nél munkaszerződés alapján más munkakört is ellát, felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben ki gyakorolja felette a munkáltatói jogokat. Ez különösen akkor válik bonyolulttá, ha a kft.-nek az ügyvezetője egyben annak tagja is.

Ha az ügyvezető a társaságnál munkavállalói minőségben is tevékenykedik, és nincsenek más ügyvezetők, akik e jogokat gyakorolhatnák, akkor a taggyűlés áll a munkáltatói jogok gyakorlásának középpontjában. Ilyen helyzetben a társasági szerződésnek vagy más belső szabályoknak egyértelműen kell szabályozniuk, hogy hogyan kezeljék a munkáltatói jogok gyakorlását. Ha a kft.-nek több ügyvezetője van, akkor ők is gyakorolhatják ezeket a jogokat.

A munkaköri leírásnak és a munkaszerződésnek egyértelműen kell tükröznie az ügyvezető kettős szerepét, beleértve a rábízott feladatokat és az ezekért járó díjazást. Ezek a dokumentumok meg kell hogy határozzák a munkavégzés helyét, időtartamát és az irányítási valamint ellenőrzési jogok körét.

Összefoglalva, egy kft. ügyvezetője betölthet a társaságnál munkaszerződés alapján más munkakört is, de ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a munkáltatói jogok gyakorlásának megfelelő szervezésére, valamint az érintett munkaköri leírások.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...