• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Üdvözlöm!

1958-ban születtem, amit azért emelnék ki, mivel ebben a kérdésben az interneten általában az 1955 előtt születettekről írnak. Néhány év munkaviszony után, súlyos betegség miatt elvesztettem a munkaképességemet és azóta rokkantként élek – annak az idők során eltérő jogi státuszában. Kereső tevékenységet mellette nem folytattam. A rokkantsági nyugdíj, majd ellátás mellett még özvegyi nyugdíjban részesültem, részesülök. Év elején kaptam meg „adategyeztető” csomagomat a Kormányhivataltól, melynek kitöltését kötelezőnek véltem, így visszaküldtem. Ezután megkaptam a határozatot, hogy mivel a feltételek nem teljesülnek, öregségi nyugdíjra nem vagyok jogosult. A korhatárt hamarosan betöltöm. Kérdésem, hogy az öregségi korhatár betöltésével mi történik az eddigi rokkantsági ellátásommal és özvegyi nyugdíjammal. Azt hallottam, hogy mivel az adategyeztetést nyugdíjigénylésnek tekintik, és arra nem vagyok jogosult, a korhatár betöltésével a jelenlegi ellátásaimat elveszítem, azaz ellátás nélkül maradok.

Köszönettel várom válaszát!

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #00000a; line-height: 120%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Liberation Serif", serif; font-size: 12pt; so-language: hu-HU } p.cjk { font-family: "WenQuanYi Zen Hei Sharp"; font-size: 12pt; so-language: zh-CN } p.ctl { font-family: "Lohit Devanagari"; font-size: 12pt; so-language: hi-IN } a:link { so-language: zxx }

(120 pont) által a(z) Jogsegélyszolgálat kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az öregségi nyugdíj tekintetében nyugdíj szerző szolgálati időnek minősül-e a rokkantsági ellátás folyósításának időtartama? A rokkantsági ellátás összegéből nyugdíjjárulékot nem vonnak, ezért a folyósítás időtartama nem minősül nyugdíj szerző szolgálati időnek. Így valószínűleg nem jogosult öregségi nyugdíjra.

Véleményem szerint, ha megszűnik a rokkantsági ellátás akkor igényelje újra hisz a feltételek fent álnak.

Az ellátás megállapítása a rehabilitációs hatóság feladata. Első fokon eljáró rehabilitációs hatóság, rehabilitációs szakértői szerv és orvosszakértői szerv a megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala III. Kerületi Hivatala (a továbbiakban együtt: járási hivatal). Fellebbezés esetén másodfokon eljáró rehabilitációs hatóságként, rehabilitációs szakértői szervként és orvosszakértői szervként a fővárosi és megyei kormányhivatal jár el. A kérelmet a járási hivatal honlapján közzétett adatlapon, vagy elektronikus űrlapon lehet benyújtani a lakó vagy tartózkodási hely szerint illetékes megyei kormányhivatal megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalánál, (pl. Győr megyében a Gyôri Járási Hivatalnál) míg budapesti és pest megyei lakosok esetében Budapest Főváros Kormányhivatala III. kerületi Hivatal Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztályánál (1035 Budapest, Váradi utca 15.). Az eljárás költség- és illetékmentes. Külföldön élő, tartózkodó kérelmező esetén, vagy ha a vizsgálandó személy nem rendelkezik Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a kérelmet a Budapest Főváros Kormányhivatala III. kerületi Hivatal Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztályához kell benyújtani. Az ellátásra való jogosultságot megállapító, vagy az egészségi állapotra tekintettel hozott elutasító döntés véglegessé válását vagy jogerőre emelkedését követő 12 hónapon belül elterjesztett újabb kérelmet csak akkor kell elbírálni, ha a rendelkezésre álló egészségügyi dokumentáció alapján megállapítható, hogy a kérelmező egészségi állapotában a korábbi döntésben még figyelembe nem vett tartós változás következett be.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(51,0e pont) által
...