• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

2020. 09.09-én  délelőtti órákban Örkény városon haladtam keresztül gépkocsival, amikor a gépkocsi üzemképtelenné vált..

A gépkocsi műszaki okok miatt tovább menni nem tudott. Ezért a lehetőségeket számba véve, először vag 45 percen keresztül autóstoppal próbálkoztam , majd amikor ez sikertelen maradt, elvonszoltam magam a  buszmegállóhoz, mely a városközpontban található, a templommal szemben.  A 13h 30 as busszal szerettem volna Budapestre utazni.12h 40-kor már biztosan ott voltam.

Senkii sem volt a buszmegállóban, és senkitől sem tudtam tájékoztatást kérni. Kb. 14h 10-ig a buszmegállóban vártam, de gondolván hogy nem jön a busz, beültem egy kávézóba. Ahogy leültem kb. 10 perc múlva elment a busz ami kb. 40 perccet késett. Mivel elektromos tábla nincs kihelyezve, nekem fogalmam sem volt arról hogy ott még bármi érkezni fog. Mint mondtam senki sem volt a megállóban. Türelmesen  várakoztam….Mindez csak a kellemetlen előzmény  volt.

A 15h 30-as  busz megérkezett. Nagy tömeg állta az első ajtónál. Én nem éreztem jól magam, mert erős térdfájdalmaim voltak. Teljes protézis beépítés előtt álok a bal térdemre vonatkozólag. Másrészt súlyos kórházi, húgyúti   fertőzést kaptam egy vesekő operáció következményében. Emiatt nagyon rosszul voltam…. Ezen okok miatt a tartósan nyitva lévő hátsó ajtón felszálltam, gondolván , hogyha a tömeg levonul akkor megveszem a jegyem. Ahogy lerogytam az ülésre, már jött is a buszsofőr, és követelte hogy ne a hátsó hanem az első ajtón szálljak fel. Mondtam neki hogy rosszul vagyok és megveszem a jegyem, de ne küldjön le a buszról. Ő ragaszkodott hogy szálljak le. Engedelmeskedtem és leszálltam és kényszerűségből kivártam a sorom. Én szálltam fel utoljára az első ajtón. A sofőr kifogásolta hogy a hátsó ajtón szálltam fel. Hiába mondtam hogy egészségügyi okok miatt, és már órák óta várakozok egy buszra, ez nem nagyon hatotta meg. Követelte hogy fizessek be 8.000 Ft pótdíjat csak akkor ad jegyet. Én ezt indokolatlannak tartottam. Szó szót követett, majd hívta a rendőrséget. A rendőrség kb. 30 perc múlva érkezett meg. Én kb. 10 perc múlva egyébként leszálltam és kb. a busztól 10 m-re várakoztam. Kértem a busz sofőrt  hogy  adjon egy jegyet, és én megadom a címemet aztán írják meg ha valami követelésük van. Erre nem volt hajlandó. Kértem hogy hívja fel a  diszpécsert, és ha ott azt mondják hogy szálljak le akkor leszállok. erre sem volt hajlandó. Nevét, járatszámot más adatot megadni nem volt hajlandó, és azt állította hogy nem ismer semmilyen telefonszámot. Egyszerűen ott ült az ülésben és élvezte hogy az utasok velem ordítoznak. Hárman is kilátásba helyzeték hogy megvernek, egy fiatal gyerek szándékosan meglökött. Magából  kivetkőzött idősebb nők üvöltöztek velem. A rendőrök kijöttek, a sofőr elmondta az ő verzióját amit én nem halottam. Aztán elmondtam én azt amit itt leírok.  A végén a rendőrök nem engedtek fel a buszra azzal a véleménnyel hogy jobb lesz itt nekem. És menjek el a következő busszal. Úgyis mindjárt jön. Így kb. 6 órát várakoztam betegen és sántán egy  megállóban.  Szeretném tudni mi a jogi helyzet ezzel? Jogszerű volt e a buszsofőr eljárása., hogy sarokba állított, és kukoricára térdepeltetett…És hogy lehet hogyha a legközelebb véletlenül megint találkozunk akkor tovább is büntethet –e? Avagy ez az egésze eljárás jogszerűtlen, és jogos a panaszom, és sofőr túllépte hatáskörét?? Nekem a jogérzetem azt súgja hogy ekkora hátránnyal sújtani engem, továbbá cirkuszolni, a rendőröket kihívni a polgárai jogvitához  és feltartani az utasokat, ez nem volt indokolt a sofőr részéről. Még akkor sem ha én azzal a szándékkal szállok fel a hátsó ajtón, hogy elblicceljem a menetdíjat ami 1120 Ft volt. Súlyos betegségeimről hiteles  orvosi bizonylatokkal rendelkezem, tehát nem kitaláció. Továbbá az utasokat összeugrasztani pedig végképpen nem volt ildomos. Rontotta közmorált és közbizalmat. Igazából úgy érzem a sofőr munkaidőben kiszórakozta magát.

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]>

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} <![endif]-->
(120 pont) által a(z) Általános jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Jogtalan volt az eljárás az ellenőrnek a feladata a pótdíj kiszabása. El sem indult még a busz és Ön meg akarta venni a jegyet a busz sofőr nem adott jegyet sem.

Álláspontom, hogy panasszal kell élni a bánásmód miatt.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...