• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Jogasz !

egy most alairando munkaszerzodesben szerepel a kovetkezo szoveg: 

Jelen szerződés legkésőbb 2020.08….-ével kezdődik, és a 6 hónapos próbaidő letelte után határozatlan időre köttetik. A munkaviszonyt úgy a Munkáltató, mint munkavállaló felmondhatja három hónapos felmondási idő betartásával. Ha a Munkavállaló a 6 hónap letöltése után komoly ok nélkül idő előtt kilép vagy az elbocsátásban vétkes, a Munkáltató igényt tarthat kötbérre.

Ez a kötbér igény – tekintet nélkül a tényleges kárra – mindkét fél kifejezett egyetértésével került megállapításra, mégpedig úgy, hogy a munkavállaló komoly ok nélkül történő idő előtti kilépés vagy általa előidézett elbocsátás esetén kötbérként a Munkáltatónak 3 havi jövedelemmel (azaz 3 havi bérrel) és az egyéb kifizetések időarányos részével tartozik.

Kerdesem: A Munkaltato mit erthet "komoly ok nelkul ido elotti kilepes"-en es kovetelhet 3 havi jovedelmet mint kotber ?

Koszonettel.

(140 pont) által a(z) Általános jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Kötbért ott lehet kikötni, ahol az MT engedi.

Az Mt. két munkaviszonyhoz kapcsolódó egyéb megállapodás – 228. § a versenytilalmi megállapodás és a 229. § (1) tanulmányi szerződés – és csakis e két megállapodás esetében teszi lehetővé a kötbér kikötését.

A feltétele: Tanulmányi szerződésben és a versenytilalmi megállapodásban is ki lehet kötni kötbért, amennyiben a feleknek van igénye rá. „Kötbért a Polgári Törvénykönyv kötbérre vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevétele mellett lehet kikötni, melyek közül a legfontosabb, hogy a kötbér összegét is írásba kell foglalni, továbbá – amennyiben a kötbér összege túlságosan magas, azt – a bíróság kérelemre mérsékelheti.”

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...