• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tiszteletem!

Van egy barátnőm,akire folyton írt az egyik közösségi oldalon egy anonim illető. Se fénykép, sem egyéb adat nem volt, ami alapján azonosítható lenne a kora, neme. A párom sosem válaszolt neki, tartott tőle, így regisztráltam az oldalon én is egy anonim névvel, és írtam az illetőnek, hogy szálljon le a páromról, mert nem lesz jó vége, meg fogom keresni. Egyebet nem írtam, csak egy kis szidalmazást még. Erre az illető válaszolt több üzenetben is, hogy megtette a feljelentést, mert ő kiskorú, és én zaklatom, fenyegetem, az ügy folyamatban van, megvan az IP címem is, majd a rendőrségen találkozunk. Ezt követően több üzenetet el is távolított.

Szerintem csak blöfföl, de ha mégsem, esetleg nekem ebből lehet gondom? Én nagykorú ember vagyok,nem szoltam ilyet tenni de féltem a páromat,aki mellesleg még nincs 18 éves. Azt nem tudhatom, hogy ez az illető nagykorú-e, mellesleg úgy olvastam, hogy ha esetlegesen én megfenyegettem és ő utána visszaírogatott, elég gúnyosan, onnantól kezdve ez már nem minősül zaklatásnak, hisz még direkt provokált, kiemelte mindig, hogy majd börtönbe jutok stb.

Köszönöm!
(120 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Sajnos nehéz így megmondani nem tudom, hogy minek minősülne

222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, v. más magánéletébe, ill. mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen/tartósan háborgatja, ha súlyosabb bcs. nem valósul meg, vétség:1 év

(2) Aki félelemkeltés céljából

a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy

b) azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be, vétség: 2 év.

(3) Aki a zaklatást

a) házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa sérelmére,

b) nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve

c) hatalmi vagy befolyási helyzetével visszaélve követi el, az (1) esetben 2 év, a (2) esetben bűntett: 3 év

A fenyegetést a Btk így határozza meg a büntető törvénykönyv eltérő rendelkezése hiányában súlyos hátrány kilátásba helyezése, amely alkalmas arra, hogy a megfenyegetettben komoly félelmet keltsen.

Fontos megjegyezni, hogy azért nehéz megmondani mert a büntető törvénykönyvben a fenyegetést egyes tényállásoknál másként határozza meg. Valaki gyilkossággal fenyegetőzik terrorcselekményekkel vagy közveszéllyel. Nincs egységes meghatározás a fenyegetésnek úgy, mint a zaklatásnak.

Viszont amit önnel csinál az illető az zaklatásnak minősülhet. 

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem válla

(50,9e pont) által
...