• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Jó napot kívánok!

Egy ismerősöm albérleti problémái miatt tenném fel kérdéseimet. 

A probléma leírása: Nagyjából annyi történt, hogy kötöttek egy szerződést néhány hónapja, amelyben egyértelműen meg van említve, hogy határozatlan idejű a szerződés. Éppen emiatt nem is igazán értik a tulajt, hiszen ő pontosan állítja, hogy 1 évre kötötték meg. Ennek papíron nyoma sincs, papíron határozatlan idejű.

Egyetlen "bezavaró" tényező volt a szerződésükben, diákként igyekeztem jobban beleásni magam, de sajnos nem éppen a jog a szakterületem. Így mindenképpen fel kívántam tenni kérdésemet. Idéznek egy részt a szerződésből: "A kaució összege a birtokbavételig, valamint a birtokbavételtől számított 12 hónapig foglalóként kerül átadásra. A foglaló jogi sorsát a felek megismerték. A kaució (óvadék) összege a bérleti szerződés megszűnésekor visszajár, kivéve, ha a Bérlő a bérleti szerződést rendes felmondás útján, vagy a Bérbeadó rendkívüli felmondással 12 hónapon belül felmondja." 

A szöveg eléggé egyértelmű, viszont internetes felületeken úgy olvastam, hogy a kaució=óvadék valamint a foglaló, amelyet sok esetben előlegként is emlegetnek 2 külön dolognak minősül. A kérdésem tehát az lenne, a fenti idézett szerződésbeli szöveg kapcsán, hogy határozatlan idejű szerződés esetén járhatnak el hasonlóképpen ( egy éves kikötés) a kaució kapcsán? Kiköthető szerződésben, hogy a birtokbavétel után is foglalóként tartsák számon 1 évig? Én úgy tudtam, hogy a határozatlan idejű szerződés esetén bármilyen okból is szűnik meg egy szerződés, a kaució visszajár, ha megfelelő állapotban szolgáltatják vissza az ingatlant. Valamint az is olvastuk, hogy a foglaló beköltözés után már átalakul kaucióvá. Ezért nem is igazán értettük a jelen szerződéspontot, nem tűnt jogszerűnek. De kérem, javítson ki, ha tévedek!

Ebben kérnék segítséget, mert ez nem volt teljesen tiszta.

Köszönettel: Gréta

(120 pont) által a(z) Szerződések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

szerződés kötési szabadság van a felek a szerződésben megállapodhatnak úgy, hogy ha határozatlan idejű szerződés a bérlő felmondja egyéven belül azt foglalónak tekintik és egy év eltelte után kaució-nak tekinti.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...