• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés

Tisztelt Válaszadó!

A magyar jog külföldi hatályával kapcsolatos a kérdésem. Az általános kérdésem az, hogy külföldön vonatkoznak-e rám a hazai törvények? A konkrét kérdésem pedig az, hogy részesülhetek-e Svájcban olyan orvosi ellátásban, ami Magyarországon tiltott?

Köszönettel:

Járdány Anna

 

1 Answer

0 értékelés
Tisztelt kérdező!

 

A nemzetközi magánjogról szóló 1979. évi 13. törvényerejű rendelet szabályozza a magyar jog alkalmazásának feltételeit, amennyiben a személy, vagy a cselekmény miatt felmerül a kérdése, hogy a magyar vagy a külföldi ország joga irányadó-e.

A törvény értelmében az ember jogképességét, cselekvőképességét és általában személyi állapotát, továbbá személyéhez fűződő jogait személyes joga szerint kell elbírálni. Az ember személyes joga annak az államnak a joga, amelynek állampolgára.

A hivatkozott jogszabály értelmében „Mellőzni kell a külföldi jog alkalmazását, amennyiben az a magyar közrendbe ütköznék.” Tekintettel arra, hogy a magyar jogszabályok az ön által említett orvosi beavatkozást tiltják, így az a magyar közrendbe ütközik, azaz a külföldi jog nem alkalmazható magyar állampolgárral szemben.

Üdvözlettet:

a PROKATOR-NET csapata
...