• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
A múlt héten vásároltam használt motort,amiről az eladó csak azt álította hogy külső esztétikai hibái vannak.Másnap 3km-t tudtam vele menni,majd leállt. Autószerelő megnézte és kiderült hogy nem működik a különolajzás igy beállt a motorja.Pedig vásárláskor rákérdeztem hogy működik-e az olajzás és ott azt mondták hogy működik. Ez akkor rejtett hibának számít ? Mit tudok ilyen esetben tenni ? Ha jól tudom akkor van kellékszavatosság. Beszéltem az eladóval de ő azt mondta hogy nem köteles visszavenni, és a javításnak is csak a felét fizetné. Nem neki kellene fizetni a teljes összeget ?
(140 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves kérdező!

Önnek hibásan teljesített a motor eladója a Polgári Törvénykönyv (Ptk) 6.157. §-től írja a hibás teljesítést. Több fajtája van a hibás teljesítésnek van kellészavatosság és termékszavatosság stb. Ami a lényeg, hogy Önnek az eladó kellékszavatossággal tartozik a ptk 159. § szabályozza. A lényeg, ha önnek hibásan teljesít az eladó akkor ön kijavítás vagy kicserélést is kérhet kivéve, ha az eladónak más kellékszavatosság összehasonlításban aránytalan költséget eredményezne. Figyelemmel kell lenni a szolgáltatás hibátlan állapotában képviselt értékére szerződésszegés súlya kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelemre...

következő javaslatom: Ha nem hajlandó kijavítani vagy kicserélni akkor ügyvédhez kell fordulni és ő majd küld neki egy ügyvédi felszólító levelet a kötelezettnek. Ha továbbra sem teljesít a kötelezett akkor fizetési meghagyást lehet kibocsájtani, ha kötelezett lent mond akkor bírósági ügy lesz belőle.

Kedves Kérdező de tudnom kéne, hogy vállalkozótól vette-e meg a használt motort vagy fogyasztótól mert ha vállalkozótól vette meg a motort akkor más szabályok vonatkoznak rá, mint a fogyasztóra.

Abban az esetben a Ptk 6:168. § szakasz vonatkozik rá. A vállalkozóra mindig szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem
jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való
felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért
felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(50,5e pont) által
...