• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Munkajogász!

Ha valakit 24 / 48 órás, folyamatos többműszakos munkarendben foglalkoztatnak, akkor mi az irányadó a szabadság kiadása esetében? Úgy néz ki, hogy a szabadság, pihenő és szabadnapokra is ketyeg, napi 8 órával számolva, nem csak a beosztásom szerinti napokra! Ez most úgy néz ki, hogy összesen 4 napon kellett napi 24 órában a hejettesítésemről gondoskodni, ezzel szemben nekem 13 nap szabadságom lepörgött!
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A 24/48 órás, folyamatos többműszakos munkarendben foglalkoztatott munkavállalók szabadságának elszámolása speciális szabályok szerint történik. Az ilyen típusú munkarend esetén a munkaidőkeret lehetőséget ad a munkáltatónak, hogy az egyes munkanapokra vagy a heti pihenőnapokra egyenlőtlenül osztja be a munkaidőt. Ez azt jelenti, hogy a munkaidő nem az egyes munkanapokon, hanem egy hosszabb időegységen belül kell, hogy átlagban teljesítve legyen, lehetővé téve a munkáltató számára, hogy a munkaerő-beosztást a munka tényleges igényeihez igazítsa .

A szabadság elszámolása esetében két lehetőség áll rendelkezésre: munkanapban vagy órában történő elszámolás. Munkanapban történő elszámolás esetén minden szabadságnapot a munkavállaló napi munkaidejével kell elszámolni, ami a 24/48 órás beosztás esetében azt jelenti, hogy a 24 órás munkanapok és az azt követő 0 órás napok (pihenőnapok) egyaránt 1-1 nappal csökkentik a felhasználható szabadságot. Ha a munkavállaló egy 24 órás napja alól szeretne mentesülni, akkor a szabadságát a munkavégzés alóli mentesülés tartamával egyező óraszámban kell nyilvántartani, ami ebben az esetben 24 órát jelent, azaz 2 munkanap szabadságot emészt fel​​.

Ez azt jelenti, hogy a munkaidőkeretben dolgozó munkavállaló esetében a szabadság és a távollét egyéb okai (pl. betegszabadság) nem feltétlenül a munkarend szerinti napokra esnek, és ez hatással lehet a szabadság elszámolására és a teljesített munkaidő megállapítására is. Fontos megjegyezni, hogy a munkáltató által választott szabadság elszámolási mód esetében a munkavállalónak joga van tudni, hogy a szabadsága milyen módon kerül elszámolásra, valamint hogy ez milyen hatással van a szabadságának felhasználására.

Üdvözlettel:
 

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...