• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 értékelés

Tisztelt Jogi kérdések!

1991-ben alakult a Tolna megyei cukorbeteg gyermekek és fiatalok egyesülete. Akkor nagyon aktív volt  a közösség, mára több mint 20 év elteltével  -mivel a gyerekek már felnőttek-  már nem tud egyesületként működni, mivel nincs már éredekeltségük a szülőknek és ezek a szülők "kikoptak". Helyükre ugyan folymatosan érkeznek  kisbetegek és szüleik a diabétesz gondozóba, a mai világban azonban a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem  lehet a szülőket rávenni  effajta egyesületi tagságra. Az akkori egyesület vezetője is szabadulni akar a feladattól, mivel az Ő gyermeke is felnőtt ember lett azóta. Az egyesületnek értékpapírjai és készpénze is van. A pénz az ADÓ 1 %-ból, illetve korábbi szponzor cégektől származik (szponzorok ma már nincsenek) tagsági díjból sincs bevétel, mivel nincsenek tagok.

Kérdés: milyen formában tudnánk tovább működni az egyesület helyett. Célunk a befolyó kevéske pénzből támogatni a rászoruló cukorbeteg gyerekeket, illetve nyári táborokat, kirándulásokat szerveznénk.

Köszönjük válaszukat

Szekszárdi Gyermek Diabétesz Csoport

1 Answer

+1 értékelés
Tisztelt Érdeklődő!

A jelenlegi szabályozás szerint egyesület nem tud átalakulni, ugyanakkor tekintettel arra, hogy kötelező minimális taglétszámmal (10 fő) működhet csak, ennél kevesebb tagnál meg kell szüntetni, vagy bíróság szünteti meg, végelszámolással. Az új Ptk. ellenben, mely jövő év márciusában lép hatályba, már megengedi az egyesületek átalakulását, akár gazdasági társasággá is, így javasoljuk addig az egyesületi forma fenntartását, hogy azt különösebb nehézség nélkül lehessen akkor megváltoztatni.

 

Üdvözlettel:
 a PROKATOR-Net csapata
...